Minibladet bjuder in till reporterskola på PML18

Maria McShane från Minibladet.

Under PML18 kommer du kunna att ta del av Reporterskolan som kommer att hållas av Maria McShane

I Reporterskolan möts dagstidningarnas värld och skolans pedagogik. Autentiska nyhetstexter och konkreta skrivövningar, framtagna av yrkesverksamma pedagoger och journalister, ger elever i grundskola och fritidshem fördjupad förståelse för dagstidningens olika genrer och journalistens roll i samhället. Målgrupper årskurs 1-6.

Eleverna arbetar självständigt med skrivande och lärandematriser enligt cirkelmodellen med möjligheter att göra sina röster hörda och bli publicerade på riktigt. De får möjlighet att utforska sitt närområde och arbeta praktiskt med elevdemokrati med hjälp av digitala verktyg. Alla Reporterskolans uppgifter och uppdrag har tydliga kopplingar till flera ämnesområden i Lgr 11.

Uppgifterna har olika svårighetsgrad och passar därför alla elever, oavsett förkunskaper. Elevernas texter och bilder publiceras både på MiniBladet och i ett stort antal dagstidningar. MiniBladets lokala nyhetssajter är för alla barn, med målet att få igång ett lokalt engagemang där barnens egna nyheter ska vara lika viktiga som världsnyheterna. Föreläsare är Maria McShane, som är lärare i svenska som andraspråk och läromedelsförfattare. Maria har lång erfarenhet som lärarfortbildare och är grundare av MiniBladet – barnens nyhetsmaterial.

Nyfiken på vilka som mer ska föreläsa under PML18? Klicka här!

Källor:
www.minibladet.se