Mise-en-scène – för berättelsens skull

Bag man står det på svart bakgrund.

Denna veckas vackra kortfilm vänder sig inte till de allra minsta. Dels för att språket är engelska, men även för det våldsamma slutet. Hade filmen fått en åldersgräns från Statens medieråd är det sannolikt att det blivit en 11-årsgräns. Har du tänkt att visa filmen för dina elever är det bra om du tittar på filmen själv i förväg. Det är möjligt att du höjer på ögonbrynen när du ser slutet, men det är inte säkert att dina elever reagerar på samma sätt.

Bag Man handlar om en ung kille som tar sig från Harlem i New York City till det karga landskapet längre norrut. Som titeln föreslår så är väskan han har med sig viktig. Vill man kan man låta sina elever se filmen först utan att presentera den på något sätt och därefter se filmen igen och då uppmärksamma eleverna på väskan innan man visar den. Vilken betydelse har väskan? Hur kommunicerar protagonisten att den är viktig för honom?

Detta blir en grundläggande kurs i vad mise-en-scène är för något och hur det används i film. Eftersom det är ett begrepp som används flitigt i både filmstudier och filmkritik kan det vara användbart att lära sig hur och varför det är så viktigt i filmskapandet. När man förstår mise-en-scène upptäcker man också att TV-serier och filmer ibland kan kännas förutsägbara. Det är alltid pluspoäng på att i förväg avslöja den skyldige i veckans avsnitt av din favoritdeckare. Det blir en form av aktivt TV-tittande. Dags att börja träningen med Bag Man.