Vill du ta del av erfarenheter från skolor och förskolor samt lyssna på Jonna Bornemark och Ann-Louise Ljungblad?
Missa inte pedagogiska kartor på Malmö delar
Med Pedagogiska kartor kan du arbeta med utomhuspedagogik i närmiljö och komplettera eller variera klassrumsundervisningen med flera olika lärplatser. Växla ute med inne. Du hittar flera olika lektionspaket inom olika ämnesområden såsom biologi, historia, religion, kemi, svenska, bild och matematik. Varje lektionspaket innehåller pedagogisk planering, lärarhandledning, övningsbeskrivningar och bildstödsmaterial.
Eva Hörnblad jobbar sedan tre år tillbaka heltid med pedagogiska kartor och berättar om hur allt började för lite mer än 10 år sedan.
– Utomhuspedagogik hade blivit mer synligt i skolans verksamheter och Malmö Naturskola ville visa på platser som lämpade sig för arbete utanför klassrummet på ett enkelt sätt. Tillsammans med miljöförvaltningen, gatu- och stadsbyggnadskontoret undersökte de hur ett samarbete med stadens information och kartmaterial skulle kunna användas, berättar Eva.
Innehållet vänder sig till alla skolformer och utbudet utvecklas efterhand med efterfrågan och att jobba med kartorna innebär vitt skilda utmaningar.
– Det sträcker sig från att luska ut vilken information som Malmö stad har som kan vara användbar för skolorna men också utveckla lektionsmaterial för olika åldrar och ämnen, säger Eva. Just nu går en hel del tid åt att flytta materialet från “Pedagogiska kartor – Närmiljö som lärmiljö” (malmo.se) till Malmö Delar. I slutet av maj är det beräknat att de 27 lektionspaketen som idag finns klara ska finnas tillgängliga på Malmö Delar. Dessutom finns flera mindre resurser med utomhuspedagogik och naturområden i Malmö.
Våren väntar runt hörnet, så varför inte passa på att botanisera på Malmö delar och hitta ett utomhuspaket som passar just dig och dina elever. Sök på ”utepedagogik” på Malmö delar så hittar du!
Lena och Annika
redaktörer på ”Malmö delar”