Lekfull repetition och julstämning i klassrummet
Mode- i går, i dag och i morgon
Nu är det vår! Kanske är det dags för dig att unna dig ett nytt plagg för de varma månaderna som vi så längtar till? Tänk om du har turen att hitta det perfekta plagget på rea. Ibland har man tur!
Vi gör det så ofta. Handlar något nytt som får oss att känna oss bra, fräscha och snygga. Människan är fåfäng, det är bara att erkänna. Vi handlar nytt, shoppar, utan att reflektera så mycket mer än på vår egen plånbok. För hur ofta har du tänkt på vilket material ditt plagg är gjord av och vad som krävs för att framställa materialet? Har du tänkt på mängden vatten som går åt eller vilka kemikalier som används i processen? Har du tänkt på hur materialet sedan fraktats till en fabrik, på vem som sytt ditt plagg och vad personen får i lön? Har du tänkt på hur långt plagget fraktats innan det kom till din butik?
Vad händer sedan med plagget som fått en ketchupfläck som inte går bort, vad gör du av det? Vilket är egentligen det ekologiska avtrycket ditt plagg lämnat efter sig? Och det etiska avtrycket? Vill du egentligen veta hur det går till? Vill du ta ansvar? Är vi vår tids plantageägare som klär oss på någon annans bekostnad?
Vilket fruktansvärt dystert inlägg! tänker du kanske… Men jag tänker på Greta Thunberg och på hur hon vill få oss att inse att måste förändra vårt beteende NU! Och hur vi alla måste våga tror på att vi kan förändra och förbättra oss.
Jag har därför skapat ett ämnesövergripande arbetsområde på Malmö delar om just kläder som heter Mode- igår, idag och imorgon. Mitt syfte är att väcka elevernas nyfikenhet för tyg, dräkthistoria, design, mode, textilindustrin och ge dem en historisk ram för att de ska förstå hur vår konsumtion av kläder har förändrats. Med detta arbete vill jag uppmuntra eleverna att känna ansvar för sin konsumtion, få dem att känna solidaritet med andra människor och få dem att värna om både djur och natur.
Vem vet, nästa Greta Thunberg kanske sitter i ditt klassrum?
Text: Mélanie Piedoie