Mötesplats naturen i Gyllins trädgård

Fältbiologerna är en ideell organisation som vi på Malmö Naturskola samarbetar med i Malmö sedan en tid tillbaka.  De har haft utomhuspedagogiska aktiviteter i bland annat Gyllins Trädgård för Malmöklasser. Här beskriver de sin verksamhet. De har även tips på Pedagogiska kartor – Upptäck din närmiljö.

 

Mötesplats naturen i Gyllins trädgård

 

Under två veckor har vi på Mötesplats Naturen tagit ut våra klasser till Gyllins trädgård. Varje klass har fått vara ute en dag och vi har tagit vara på möjligheten att samla frukter och frön i den gamla trädgården.

 

Vi har börjat våra träffar med en lek: Barkblindbock. Barnen parar ihop sig två och två, och får sedan leda kompisen som har ögonbindel till ett träd. Nu gäller det att känna efter noga. Hur känns barken? Lutar trädet? Finns det några grenar som sticker ut? När barnen lett tillbaka sin kompis får den ta av sig ögonbindeln och försöka lista ut vilket träd det var den kände på. På så sätt får vi barnen att känna på naturen och uppleva den med olika sinnen.

 

Vi vill lära klasserna hur frukt och frön bli till, och hur de sprids. Barnen får varsin kåsa att samla i. Det gäller att hitta så många olika frön, frukter och bär som möjligt. Vi letar och tittar hur och var de växer. Sedan visar vi våra fynd. Hur sprider sig de olika fröna? Vad var frukten innan den blev en frukt? Vi pratar om pollinering och insekternas roll. Att prata om hur ett frö blir till när man är ute är en fördel – att se en växt med både frön och blomma på samma gång är verkligen talande.

 

Gyllins är också en bra plats att prata om djur och deras bon. Här finns både rävar, kaniner, ekorrar och fåglar. Även om man inte ser djuren kan man hitta deras spår, som rävgryt, kaninbajs och äggskal.

 

Kolla gärna in vår PDF, som ger tips på utomhusaktiviteter nära Malmö.

 

http://www.faltbiologerna.se/motesplatsnaturen

 

Mötesplats Naturen 2012 bedrivs i Malmö för tredje året i rad och arbetar för att elever i årskurs 4 och 5 ska få upplevelser, kunskaper och relationer knutna till natur och miljö under skoltid. Under våren 2012 besöker vi sjön i Arrie, dammarna i Käglinge, Bunkeflo strandängar och Gyllins trädgård där vi bland annat har tittat på blommor, artbestämt vattendjur, spanat med kikare, letat insekter och täljt grillpinnar.