När skolbibliotekarier roar sig med quiz blir det i Vevox

En tecknad bild av en liten by.
Vad gör skolbibliotekarier  när de vill roa sig? Som till exempel på avslutningsminglet för Mötesplats Skolbibliotek i december?

De har ett quiz om bibliotek, såklart! Men eftersom de är just skolbibliotekarier så passar de på att använda sig Vevox för att göra quizet, eftersom de inte kan motstå att testa nya, digitala verktyg som de sedan förhoppningsvis kan rekommendera andra att använda.

Vevox är ett responsverktyg där du kan skapa quiz, enkäter, omröstningar, ordmoln och annat att använda i undervisningen. Grundskoleförvaltningen har en centralt upphandlad licens för verktyget, som är en granskad och godkänd digital lärresurs, och du hittar den via denna länk: Vevox

Aktiviteterna i Vevox skapas utifrån olika mallar, där vi alltså valde att skapa ett quiz. Temat var Bibliotek i böcker, konst och film och vi blandade friskt både med genrer och svårighetsgrad. Att bilden ovan var hämtad från böckerna om Mystiska skolan (Genar/Jansson) vet såklart varje skolbibliotekarie med självaktning – den där bilden på skolan (där det inringade tornet alltså är skolbiblioteket) finns på pärmens insida i varje bok, och dessa böcker lånas friskt av lågstadiets läshungriga barn. Man har sett den där bilden mååånga gånger, och tänkt att det där biblioteket vore ju kul att få basa över.

Svårare var det när vi visade bilder av olika bibliotek, både interiörer och exteriörer, och deltagarna i quizet skulle svara på vilket bibliotek de såg på bilderna. Det på bilden nedan, stadsbiblioteket i Halmstad, var ett av de lättare ändå. Har man varit på det biblioteket så glömmer man aldrig hur det ser ut – det är otroligt vackert. Men här fanns även bilder på Berlins stadsbibliotek, Kungliga Biblioteket i Köpenhamn och andra som inte var helt lätta att känna igen.

Stadsbiblioteket i Halmstad

För att inte tala om när undertecknad, tillika storläsare av diverse obskyr fantasy, ställde frågor om vilka böcker diverse citat om bibliotek var hämtade ifrån. Hur många av er vet att följande citat kommer från Neil Gaimans Sandman?

“So this is your library, huh, Lucien? It’s a big place. What’s so special about it, then?”
“Oh, it’s a very unusual library, Matthew. Somewhere in here is every story that has ever been dreamed.”
“They’re just books.”
“Oh, yes. But unusual books. You’ll find none of them on Earth. In this section, for example, are novels their authors never wrote, or never finished, except in dreams.”

När man gör ett quiz i Vevox kan alla deltagare ansluta till tävlingen via sina mobiltelefoner. Ingen särskild app krävs, utan man skannar en QR-kod med telefonens kamerafunktion och länkas då direkt till rätt quiz, ”session” i Vevox. Sedan får alla deltagare upp frågor, med bilder och allt, i sin telefon, och klickar också där på rätt svarsalternativ. Vi visade quizet i Vevox på skärmen i rummet så att frågor och bilder kom upp där också, och med jämna mellanrum utnyttjade vi funktionen där man kunde gå in och kolla ställningen i ”leaderboard”:

En topplista över hur många poäng personer fått i en tävling.

Det var rätt jämnt hela vägen och spännande inför de sista frågorna – men vann gjorde Anna Åhlund, skolbibliotekarie på Sorgenfriskolan, som utöver evig ära och berömmelse också fick bära hem en rätt stor, godisfylld plasttomte. Utmärkt sak att ha inför julledigheten då man annars inte äter så mycket godis alls. (eller…?)

 

Bildkällor:

Halmstads stadsbibliotek – Jonas Ericsson (Wikimedia Commons)
Toppbild hämtad ur Mystiska skolan av Katarina Genar (författare) och Alexander Jansson (illustratör)