Nationella prov 2021 ställs in

Röd skylt med den vita texten: news
Foto: Colourbox

Fredag och snart helg, för sista gången denna termin är det dags att titta närmare på veckans skolnyheter.

De nationella proven ställs in våren 2021. Det meddelade utbildningsminister Anna Ekström under en presskonferens i tisdags.
– Det här är inte önskvärt men bedöms som nödvändigt, sa Anna Ekström och förklarade att det kommer att komma mer information från Skolverket i januari.
Undantag görs för årskurs tre samt årskurs fyra i sameskolan och specialskolan. Läs mer på SVT nyheter.

Skolor växlar över till distans sedan sjukfrånvaron ökat

På Nydalaskolan togs beslutet att övergå till distansundervisning förra veckan sedan sjukfrånvaron ökat markant. Enligt Sydsvenskan.se var mer än halva personalstyrkan på mellanstadiet sjukskriven då. Denna veckan har grundskoledirektör Anders Malmquist även beslutat om distansundervisning i årskurs nio på Lindeborgsskolan.
– Där har vi väldigt många elever borta. Frånvaron har passerat femtio procent, säger Malmquist till tidningen och påpekar att besluten tagits i samråd med smittskyddet.

Förskoleklass står sämre rustad vid skolstängning

Datortätheten i förskoleklasserna i Sverige är lägre än i övriga skolan. Det gör att förskoleklass skulle drabbas värre än andra årskurser vid en total skolnedstängning, det skriver läraren.se.
Uppgifterna kommer från en enkät som forskare vid Göteborgs universitet skickade ut i Facebookgruppen ”Pedagog i förskoleklass”. Av 193 svarande lärare uppgav knappt hälften att de hade god tillgång till digitala verktyg.
– Resultaten är visserligen inte statistiskt säkerställda, men de är ändå nedslående med tanke på lärarnas uppdrag att arbeta efter läroplanen, säger Ewa Skantz Åberg, vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, till läraren.se.

God jul och gott nytt år!

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!