Labbrapporter, rymden och planeringsstöd!
Naturbåten
Båten lägger ut från kajen och börjar sakta stäva ut mot öppna havet. En klass står förväntansfullt och tittar medan Malmös hamn med kajer och båtar passerar förbi.
Vi är på en tur med Naturbåten och klassen som är med är en av de första som provar konceptet.
Efter en halvtimmes gång signalerar kapten att han tänker fira ner bottenhuggaren och ta upp en liten bit av botten. Kapten och hans närmaste man hjälps åt med att vinscha upp en bit botten som läggs i ett stort tråg i aktern.
Nu börjar Kristin som är marinbiolog duscha fram det som döljer sig i lerbottenprovet. Alla eleverna som kommer från en gymnasieskola i Malmö tittar nyfiket på. Här kommer det fram olika snäckor, musslor, havsborstmaskar, sjöpungar samt två små krabbor. Alla frågar och pratar och Kristin berättar livfullt om livet under ytan.
Efter två bottenhugg och närkontakt med många organismer övergår vi till att ta några salthaltsprover samt kolla siktdjupet. Kristin berättar om det salta vattnet från de stora haven som möter Östersjöns ”bräckta” vatten.
Sedan åker den medhavda matsäcken fram. Måsarna skriker högt när någon slänger ut en halv macka. Det blåser lite svagt och humöret är på topp.
Nu kommer kanske frågorna:
Vad är ”Naturbåten” för något?
Hur skulle jag kunna komma ut med min klass?
Kan allmänheten också få åka ut?
Vad kommer det att kosta?
Finns det flytvästar eller skall man ha med dem själv?
Vart vänder jag mig om jag vill ha mera info?
Svar: Naturbåten är ett nytt koncept som Malmö Naturskola håller på att utveckla i samarbete med Miljöförvaltningen i Malmö. Vi vill låta Malmös skolelever få komma ut till havs för att lära känna livet under ytan. I år (2012) har vi ansökt och fått pengar till 20 testturer. För 2013 har vi beviljats medel till 50 turer. Den här verksamheten är tänkt att bedrivas för skolor, under skoltid från april till oktober. På helgerna vill vi ha särskilda tematurer för allmänheter.
Vi kommer att annonsera efter klasser som vill vara med på Malmö Naturskolas hemsida (malmo.se/naturskola) samt på Miljöförvaltningens hemsida. När ni läser en sådan annons är det bara att anmäla sig. Tänk på att båten tar högst 20 passagerare, så har man större klass än så kan man kanske dela klassen och åka med två turer.
Vi tror att gymnasiet har störst behållning av turerna. Särskilt om man har jobbat med havet i undervisningen innan.
Som jag nämnde innan kommer en del turer att vigas åt allmänheten under lov och veckoslut. Tematurer om t.ex. marinarkeologi och undervattensfilmning kommer att ingå.
Priserna för 2013 är inte bestämda ännu men största delen av kostnaderna kommer att betalas från våra anslag.
Vi har köpt in 25 flytvästar av senaste modell.
Här kan du se en film om Naturbåten!
För att få mer information vänd dig till:
Birger Emanuelsson, Malmö Naturskola – birger.emanuelsson@malmo.se
Birgitta Gisby , Miljöförvaltningen – birgitta.Gisby@malmo.se
Rasmus Fredriksson, Miljöförvaltningen – rasmus.fredriksson@malmo.se