Naturen i fokus

Mörka moln som gömmer solen.

De senaste åren har Time-lapse sekvenser blivit populärt och letar man på internet kan man hitta hur många exempel som helst. Personligen har jag upptäckt att många av dessa filmer bara fortsätter och fortsätter. Sex minuter, eller mer, med fantastiska bilder på hur moln rör sig över havet en sommareftermiddag är väl inte kul? Det måste hända något mer och det kan man tänka på själv när man gör sina egna Time-lapse filmer.

I veckans film blandas Time-lapse med vanliga videosekvenser och en form av berättelse växer fram. Den är fantastiskt vacker, och eftersom det verkligen händer något transporteras tittaren hela tiden framåt i berättelsen. Även om många scener i denna film har mycket väntetid bakom sig, visar den ändå på hur enkelt det är att skapa ett dramatiskt förlopp, bara genom enkla klipp. Filmen demonstrerar grunderna i hur filmberättande fungerar och för de elever som arbetar med det för första gången, kan den säkert bidra med många tips.

Med det sagt, så går det självklart att bara njuta av fantastiska bilder på djur och natur. De som vill ta reda på vilka fåglar som syns i bild, kan säker sysselsätta sig en stund. Det kan t o m bli en bra samarbetsuppgift i ett gemensamt dokument i t ex Google Drive.