Lekfull repetition och julstämning i klassrummet
Nobel Prize Teacher Summit 2018
Fredagen den 5/10 2018
Körde hemifrån strax efter 5.00 för att hinna med första morgonflyget från Sturup. Åkte Arlanda Express, tog tunnelbana till Mariatorget och gick sedan till Münchenbryggeriet. Massor av deltagare från olika länder och många från Sverige, mestadels lärare från Stockholmstrakten. Rundabordsplacering där jag hamnade som moderator, vilket inte direkt behövdes då alla pratade ändå. De andra sex, varav en amerikan och en australiensare, vid bordet representerade tre olika Stockholmsskolor.
Dagen var mycket varierande, med rundabordssamtal, scensamtal med tre olika nobelpristagare och diplomaten Jan Eliasson samt paneldiskussioner och korta föreläsningar av och med en mängd olika intressanta gäster.
Spännande samtal på scenen mellan Gustaf Källstrand från Nobel Center och Martin Chalfie, en biolog som fick Nobelpriset i kemi 2008.
Därefter talade Christer Mattsson om sin erfarenhet, som lärare, av unga extremister. Obehagligt men intressant.
Samtal på scenen mellan Jan Eliasson och Carin Klaesson från Nobel Media. Mycket givande att lyssna på! Jan Eliasson talade bland annat om FN:s globala hållbarhetsmål och hur viktigt det är att att mobilisera de goda krafterna.
Det riggades upp för live-sändning från Oslo strax före kl 11, där det skulle tillkännages vem som skulle erhålla Nobels fredspris 2018.
När det därefter var dags för nästa scensamtal var fredspristagaren (från 2011) Leymah Gbowee så rörd att hon knappt kunde prata eftersom hon blev så glad över att årets fredspris gick till Denis Mukwege (som hon känner) och Nadia Murad.
Leymah Gbowee berättade intressanta och hemska historier från sitt arbete i Liberia med bland annat barnsoldater.
Paneldiskussion med Carin Klaesson, Jan Eliasson, Leymah Gbowee och Åsa Fahlén (Lärarnas Riksförbund).
Martin Chalfie berättade om fördomar och myter om forskare innan han avslöjade att forskare inte alls är ensamarbetande vita män som dessutom är genier, utan en brokig blandning av olika nationalitet, kön och studiebakgrund. Han berättade att de inte heller alls alltid arbetar efter vetenskaplig metod. Han visade även upp sitt gamla betyg och hade tydligen C i kemi. Ett antal år senare fick han Nobelpriset i just kemi!
Kort föreläsning av Andria Zafirakou, bildlärare på kommunal skola i London med 130 olika nationaliteter, som fick Global Teacher Prize 2018.
”Build trust with your kids – then everything else can happen”.
Hon berättade hur nyanlända elever som varken kan läsa eller skriva på engelska kan kommunicera och förmedla känslor med hjälp av bilder, som de själva målat.
Wole Soyinka, litteraturpristagare (1986) samtalade med Gustav Källstrand om bland annat skoluniformer och sin egen lärarerfarenhet; vikarie i syslöjd och matte.
Efter en otroligt givande och innehållsrik konferens på Münchenbryggeriet med en mängd upplevelser och intryck att förmedla och relatera till i kommande klassrumssituationer promenerade jag mot Cityterminalen för att ta flygbussen till Bromma.
Eftersom det inte var selfieläge med kändisarna tidigare under dagen (alldeles för långa köer av andra lärare överallt) passade jag på när jag passerade Viktor (Samir & Viktor)…
Flög tillbaka till Sturup och körde hem efter en fantastisk dag!