Nobelprisen har delats ut och julen närmar sig!

Julkollage med granris, adventsljusstake, ren och tomte

Den 10 december brukar Nobelprisen delas ut under festliga förhållanden i Blå hallen i Stockholms stadshus. I år blev det lite annorlunda, precis som i fjol, på grund av pandemin. Istället genomfördes en Nobelvecka där pristagarna fick ta emot medalj och diplom i sina hemländer.

Att känna till och bekanta sig med de olika priserna är dock lika aktuellt oavsett var priserna delas ut. Därför tipsar vi om resurser som bekantar eleverna med de prestigefyllda prisen och bakgrunden till Nobelpriserna. Julen närmar sig också med stormsteg och vi tipsar även om några lektioner om och kring julen.

Nobelprislektionen – en lektion om Alfred Nobel och Nobelpriset  

Direkt från Nobel Prize Museum i Stockholm kommer denna lektion om Alfred Nobel och Nobelpriset. Ett bra sätt att bekanta sig med vårt svenska Nobelpris. Hur kom det till och vem var egentligen Alfred Nobel. Låt eleverna bekanta sig med en fin del av det svenska kulturarvet.

High five nobelklassiker – analysera karaktärsbeskrivning

I den här resursen kan du plocka fram vilken nobelklassiker du vill! Kanske något av Lagerlöf, Hemingway eller Solzjenitsyn. Låt eleverna läsa ett utdrag och hjälpa varandra att analysera en enskild människa, en enskild karaktär. Övningen bygger på kooperativt lärande och stärker samarbete kring det centrala innehållet.

Nobelpriset i fred

Nobelpriset i Fred är ett prestigefyllt pris med lite annorlunda bakgrund än de övriga prisen. Det hanteras nämligen av Norge som vid tiden för Alfred Nobels död var i union med Sverige. Till skillnad från övriga nobelpris kan även organisationer och inte bara personer tilldelas fredspriset. Här följer en lektion om Nobelpriset i fred.

Tillit och samhörighet – ge bort snälla klappar

Julen står runt hörnet. Passa på att sprida julefrid, vänlighet och positiva ord i klassrummet. Här hittar du fyra enkla övningar som du kan göra för att stärka tilliten och tillhörigheten bland eleverna.  

20 frågor om julen – en tipsrunda

Här hittar du 20 frågor om julen i form av en tipsrunda. Skriv ut, sätt upp och ha det trevligt tillsammans. Facit medföljer. 

Vi önskar er en fin vecka och en riktigt fin Luciadag!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.