Nu laddar vi läslusten inför läslovet – lässtrategier och boktips!

Vi närmar oss läslovet och laddar startsidan med allt möjligt som har med läsning att göra. Vill du starta en bokcirkel, jobba med lässtrategier för naturvetenskap eller ladda dina elever med spännande boktips? På Malmö delar hittar du det och mycket mer. Kika på startsidan eller sök på “läsa” för att botanisera.

Skolbibliotekarier tipsar om böcker till läslovet!

Malmös skolbibliotekarier delar med sig av boktips inför läslovet. Hoppas du och dina elever hittar titlar som lockar till läsning! Här finns spännande läsning för alla åldrar i alla möjliga kategorier!

Lässtrategier – Thieves 

Genom Thieves får du en modell som hjälper eleverna att närma sig en text eller ett kapitel. Den gör att eleverna får en överblick över texten innan de börjar läsa. Thieves är helt enkelt ett bra sätt att inleda arbetet med att läsa en ny text framför allt i naturvetenskapliga ämnen.

Lässtrategier – sammanfatta det lästa 

Det finns många olika lässtrategier att ta till för att förstå och minnas en text. En del strategier fokuserar på vad eleven ska göra före läsningen, under läsningen eller efter läsningen. Den här lässtrategin gör eleven efter att ha läst en text. Att sammanfatta det lästa är kognitivt krävande men lönar sig. Läs vidare och lär dig mer om hur eleverna kan sammanfatta en text. 

Vi hoppas ni blir inspirerade att ladda läslusten och önskar er en fin vecka!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.