Matematik, motivation och stödmaterial!
Ny sexualundervisning, sportlovstips och sverigefinnarnas dag
“Sex- och samlevnad” har döpts om till “Sexualitet, samtycke och relationer” och nya fokusområden får plats i sexualundervisningen.
På Malmö delar finns nu nytt material kring detta som vi presenterar denna vecka. Även rörelselekar och lästips för sportlovet och en resurs om Sverigefinnarnas dag finns på startsidan. Välkomna att botanisera bland veckans resurser:
Grooming, sexuellla trakasserier och sexuella övergrepp
I det här arbetsområdet finner du lektionsmaterial att ta med dig in i klassrummet för att öka elevernas kunskap. Materialet vänder sig till såväl låg-, mellan- och högstadiet. Här finns förslag på hur du kan inleda arbetsområdet samt viktiga begrepp och vart du vänder dig om något har hänt eller om någon uppvisar ett riskbeteende.
Nu finns även en digital utbildning via Pedagogisk Inspiration för personal i grundskolan med syfte att öka kollegiets kunskap kring grooming, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp för att nå ut till eleverna i klassrummen. Välj mellan den 1, 14 och 17 mars klockan 13 – 16 och boka via Komin utbildningar genom att söka på “grooming”.
Brain breaks
Ladda inför sportlovet med roliga brain breaks. Här kommer förslag på lekfulla Brain Breaks som bryter undervisningen och som kräver rörelse i rummet samt andra som har ett pedagogiskt innehåll. De senare passar bra i undervisningen när du vill dela in klassen i grupper eller par, rösta eller jobba vid stationer. De är inte pulshöjande eller lektionsbrytande utan kan införlivas i undervisningen och de ger eleverna en möjlighet till rörelse.
Läsning på sportlovet
Sportlovet är ju inte bara rörelse utan perfekt lästid. Här tipsar vi om böcker om vinter och kyla som är både glittrande, frostiga och roliga för åldrarna 6 till 15 år samt projektet “Barnens bästa bibliotek”. Årets högläsningsbok är i år Hemma i mitt hus av Gabi Frödén och resursen innehåller en handledning som täcker hela bokens innehåll.
Sverigefinnarnas dag
Sist men inte minst lyfter vi en resurs i samband med Sverigefinnarnas dag den 24 februari. Sverigefinnarna är den största nationella minoriteten i Sverige och antalet personer med finsk bakgrund i beräknas till cirka 700 000 personer. Finländarnas historia i Sverige sträcker sig över nästan tusen år. Den handlar om krigsbarn, politiska flyktingar och unga arbetare. Men det är först i dag vi kallar gruppen Sverigefinnar – ett folk med två kulturer och två språk. I den här resursen lär du dig mer om minoritetsspråket finska, dess bakgrund och historia.
Vi önskar er fina vinterveckor och ett skönt sportlov!