Nytt på Malmö delar
Nya dokumentärfilmer i Selma
Ett sätt att lyfta in andra perspektiv och åsikter i klassrummet är att använda dokumentärfilm som undervisningsmaterial. Det finns filmer som är lättare att ta sig an än andra, vilket alla bör ta med sig innan filmerna visas i klassrummet. Få genrer provocerar sin publik mer än dokumentärfilmen och det är viktigt att komma ihåg att dokumentärfilm inte ska likställas de faktafilmer som vi också tillhandahåller i Selma. Mitt stående tips, och det gäller all film, är att du som pedagog tittar på filmen själv innan du visar den i klassrummet. Bortsett från Den unge Zlatan är de här filmerna främst för elever på högstadiet, gymnasiet och Komvux.
Welcome to Leith
http://selma.malmo.se/record=b1264298~S4*swe
Leith har med åren förlorat en stor del av sin befolkning och många hus står tomma. Men när den lilla North Dakota-hålan plötsligt fylls på med Craig Cobb och hans anhang av vit makt-fanatiker som köper upp alla lediga tomter, måste invånarna snabbt reagera innan hela orten förvandlas till vad Cobb planerar en koloni för amerikanska nynazister. Denna mångfaldigt belönade dokumentär skildrar en grannfejd av helvetiskt mått. När hakkorsen och Hitler-hälsningarna redan blivit del av vardagen inser Leith-borna att deras stillsamma idyll kan vara förlorad för all framtid.
Varje ansikte har ett namn
http://selma.malmo.se/record=b1264313~S4*swe
Det är en ovanlig blandning av överlevande som står på kajen i Malmö den 28:e april 1945. Norska motståndsmän, polska mammor med nyfödda barn, brittiska spioner och judiska överlevande. Alla är de överlevande från de tyska koncentrationslägren och alla är de förenade i frihetens ögonblick. Deras första steg i frihet filmas av svenska nyhetsfotografer. 70 år senare får de överlevande se dessa filmbilder för första gången. De återupplever känslorna av lycka, men också förvirringen och osäkerheten. I denna dokumentär följer Magnus Gertten upp det arbete han påbörjade med Hoppets hamn från 2011. Han har genom en omfattande research lyckats sätta namn på många av de okända ansikten som syns i filmen från 1945. Ett av namnen är Bernhard Kempler som var nio år när han kom till Malmö. Han överlevde kriget genom att klä ut sig till flicka.
Den unge Zlatan
http://selma.malmo.se/record=b1264253~S4*swe
Berättelsen om Zlatan Ibrahimovic innan han blev ”Ibra” med en hel värld. En kaxig supertalang från Rosengård: lika karismatisk som briljant men med en vrede inom sig ständigt på gränsen att explodera ute på planen. Det är också historien om en ung pojke under konstant press från sin omgivning, som helt ensam lämnade Sverige för slå sig in i fotbollens finrum. En stenhård kamp både på och utanför planen. Filmarna Fredrik och Magnus Gertten följde Zlatan under två års tid i Malmö FF, under den uppmärksammade övergången till Ajax och hans första tid i Holland. Detta tillsammans med nyfilmade intervjuer med medspelare, motspelare, tränare och andra som stod Ibrahimovic nära, har resulterat i ett närgånget och personligt porträtt.
#MinFlykt
http://selma.malmo.se/record=b1264678~S4*swe
Den nuvarande flyktingkrisen har orsakat en reaktion över hela världen. Hundratusentals människor från Afghanistan, Pakistan, Syrien och Eritrea väljer att genomgå en svår resa, de lämnar sina familjer och gamla liv bakom sig på jakt efter grundläggande säkerhet och frihet. Mobiltelefonen blir för många ett avgörande verktyg för att underlätta en flykt, den är ett sätt att kontakta familj och släkt som lämnats kvar, att söka flyktvägar framåt och hålla sig uppdaterad om läget, men också för att dokumentera sina erfarenheter. Flyktingfrågan är därför inte längre ett ansiktslöst ämne i nyhetsinslagen. Tusentals klipp, inspelade på mobiltelefoner, överförs på nätet via sociala medier och skildrar händelser mycket mer känslomässiga än vad en klassisk dokumentär någonsin kan skildra. I #Minflykt får vi följa några personers flykt från deras hemland genom Europa och ta del av det som möter dem på vägen. Innehållet görs av dem själva och stöds av djupintervjuer med skaparna av materialet.
En vanlig fucking människa
http://selma.malmo.se/record=b1264694~S4*swe
Sam har alltid vetat att han är en pojke. När han var liten blev han förvånad när han förstod att folk trodde att han var en flicka. Då började han förklara för alla att han egentligen var en pojke som var född i en flickas kropp. Sedan dess har han fått kämpa för att förklara och få folk att förstå vem han verkligen är. En vanlig fucking människa är en film om allas rätt att vara sig själva. Det är en berättelse om en ovanligt stark familj som kämpar mot människors fördomar. I filmen får vi följa Sam från barndomen till studentexamen. Under den tiden går han igenom en operation och får testosteroninjektioner för att få en kropp som han känner igen sig i. Vid sin sida har han sin tvillingsyster Denise och sin mamma Camilla. När de förstod att det inte bara var en fas bestämde de sig för att göra allt för att stötta Sam. Sam är idag en ung man som försöker hitta sin väg i livet, men det är inte alltid lätt. Folk ifrågasätter ständigt hans identitet, något som gör Sam riktigt arg. – Jag är bara en vanlig fucking människa! Kan vi prata om något annat?