Ögat ljuger

Leksaksbyggmaskiner vid sandhög.

Ibland känner man sig själv liten och ibland känns världen liten. Med hjälp av optiska illusioner är det möjligt att få världen att se ut som en del av Legoland, för att man ska passa in. Effekten kallas tilt-shift och den brukar användas tillsammans med time-lapse.  Filmen som jag valt ut för att visa hur det kan se ut är filmad i New York City.

Vad är då tilt-shift, kan man fråga sig? Det handlar i grunden om en effekt som lurar ögat. Eftersom vi har vant våra ögon att när vi betraktar stora vyer, då är alla delarna i fokus, men detaljer som vi ser på nära håll gör att bakgrunden blir suddig. Med hjälp av tilt-shift linser (dyrt alternativ) eller konstgjord effekt i videoredigeringsprogram (något billigare) kan man få stora vyer att se ut som miniatyrlandskap. Detta genom att man återskapar samma korta skärpedjup som som ögat har naturligt när det tittar på objekt som är nära.

Time-lapse är effekten som får det att se ut som om människor och bilar rör sig fortare. Det gör man enklast genom att filma med färre bilder per sekund. Istället för 24 bilder/s kan man t ex filma med 4 bilder/s.