Spanska ögon öppnar nya perspektiv på Komvux Malmö
Om likvärdighet, distansundervisning och hemligstämplade dokument
Frågan om huruvida kösystem får användas av friskolor för att bestämma vilka elever som ska antas har under veckan blivit ett hett samtalsämne. Det efter att utredningen En likvärdig skola, har varit ute på remiss. I den föreslås bland annat att kötid inte ska få användas som urvalskriterium för att få gå på en friskola. Från politiskt håll har förslaget tagits emot med blandade reaktioner. Regeringen ser positivt på förslaget, men dess samarbetsparti, Centerpartiet, ser hellre att man behåller kösystemet.
– Vi säger nej till att ta bort kö som urval, men vi vill reformera kösystemet så att fler elever faktiskt ges möjlighet att söka skolor på mer rättvisa villkor, säger Fredrik Christensson, skolpolitisk talesperson för C till TT.
– Att ha kötid som urvalsinstrument är att be om segregation, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.
Gymnasieskolor ställer om
På torsdagen kom beskedet från Folkhälsomyndigheten att gymnasieskolor i Sverige från och med måndag kommer att gå över helt till fjärr- och distansundervisning. Det på grund av den ökande smittan i samhället. Beslutet gäller till och med den 6 januari.
– Syftet är att minska trängseln i samhället, exempelvis i kollektivtrafiken. Men vi ser också en stor smittspridning i den här åldersgruppen, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör på presskonferensen.
Likvärdig förskola
I veckan har också SKR (Sveriges kommuner och regioner) publicerat den första öppna jämförelsen av förskolor. Temat för rapporten är en likvärdig förskola. Den visar att det idag finns stora skillnader mellan förskolor och kommuner. Framförallt handlar det om förskollärartätheten.
− Vi vet att kommunernas förutsättningar är väldigt olika när det gäller förskolans kompetensförsörjning. Det beror bland annat på statens och lärosätenas dimensionering av förskollärarutbildningen. Med den här statistiken sätter vi fokus på det som kommunerna själva kan arbeta med –fördelningen inom kommunerna, säger Maria Caryll, sektionschef för utbildningssektionen på SKR.
Nya råd i skola och förskola kring covid
Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya råd gällande barn i förskola och grundskola. Numera bör de stanna hemma om någon i hushållet har testats positivt för covid-19. Rådet har tidigare funnits – men då bara för äldre barn och för gymnasiet.
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand välkomnar beskedet om de nya rekommendationerna.
– Det här är en jätteviktig åtgärd som kommer att minska oron, men också göra så att lärarna får fokusera på rätt saker. Att de får slippa vara smittskyddsvakter och istället lägga kraft och energi på andra arbetsuppgifter, säger hon till SVT.
Lästips
Och till sist ett extra lästips: Dagens nyheter har skrivit ett längre reportage om vad det var som egentligen hände när statistiken från Skolverket hemligstämplades. Här får du läsa om besluten, misstagen – och tillfälligheterna som gjorde att svensk skolstatistik plötsligt blev hemlig.
Trevlig helg!
Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!