Ord som man får pang för

Tomas Riad föreläser framför en projicerad presentation.
Akademiledamoten Tomas Riad, professor i nordiska språk vid Stockholms universitet, har sedan 2016 arbetat med projektet Intensivsvenska, som är riktat mot introduktionsprogrammen. Foto: Fredrik Thunberg
Välj de ord som man får mest pang för, råder Tomas Riad när han träffar sva-lärare på Komvux Malmö för att prata om explicit ordundervisning.

Skannning utförd av specialpedagog och speciallärare visar att många av de sva-elever som vi möter på komvux brister i läshastighet och skolordförråd, samtidigt som forskning visar att ordförrådet är helt avgörande för att man ska lyckas i skolan. Detta har föranlett ett kollegialt utvecklingsarbete om just ordundervisning.

Under våren och hösten 2025 arbetar grundsva-lärare på Komvux Malmö med boken Explicit ordundervisning av Maria Lim Falk och Tomas Riad (Natur & Kultur, 2023) och som ett led i detta arbete fick vi ta del av en  tankeväckande och  inspirerande föreläsning av Tomas Riad.

Akademiledamoten Tomas Riad, professor i nordiska språk vid Stockholms universitet, har sedan 2016 arbetat med projektet Intensivsvenska, som är riktat mot introduktionsprogrammen. Förvisso skiljer sig undervisningskontexten från komvuxverkligheten, men även för våra komvuxelever handlar det om att snabbt bygga ett vokabulär, som fungerar för vidare kunskapsinhämtning.

För att vara rustade för gymnasiestudier behöver en andraspråkselev ett ordförråd på cirka 15 000 ord och Riad betonar att för att nå hit räcker det inte med ett implicit ordinhämtande genom läsning, samtal etc. Nej,  hit når man endast genom en medveten och strukturerad ordundervisning, vilken ger kunskap om uttal, stavning, böjning, stilistik etc.

Tomas Riad föreläser framför en projicerad presentation.
Skolans begränsade tidsutrymme gör att vi bör satsa på de ord som “vi får mest pang för”, alltså de ord som ger störst utdelning och som eleverna har mest nytta av. Foto: Fredrik Thunberg

För att snabbt kunna plocka fram och använda många olika ord, i dess olika betydelser, betonar Tomas Riad vikten av både initial lärarledd memorering men också efterföljande regelbunden repetition. Ansträngning vid inlärning bidrar till att orden fastnar i långtidsminnet och exempelvis bör eleverna skriva orden för hand samt träna på att hämta orden ur minnet, snarare än att gång efter annan slå upp dem. Riad använder begreppen initialträning, mängdträning och överträning och rekommenderar att överträna, alltså att fortsätta träna på det man redan behärskar, för att lära in ord på djupet.

Skolans begränsade tidsutrymme gör att vi bör satsa på de ord som “vi får mest pang för”, alltså de ord som ger störst utdelning och  som eleverna har mest nytta av. Här hänvisar Riad till de allmänakademiska orden, vilka eleverna kan använda inom ett flertal ämnesområden. Eftersom ordinlärning inte sker isolerat på svenska- och svenska som andraspråkslektionerna måste det vara alla lärares ansvar att stötta eleverna mot ett fungerande vokabulär.

Efter tre intensiva timmar tackar Tomas Riad för sig och får applåder från publiken. Samtalet i kollegiet lär fortsätta framöver.