”Överdrivna reaktioner efter Pisarapport”

Händer håller i skylt med texten: News!
Foto: Colourbox

Det är fredag och det är dags för nyhetsbrev från Pedagog Malmö-redaktionen; här kommer ett urval av förskole- och skolnyheterna från veckan som gick. Trevlig helg!

Nu kommer Skolverket med invändningar mot påståenden i debatten som följt efter Riksrevisionens Pisagranskning. Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson menar att debattörer dragit för stora slutsatser utifrån kritiken.

– Riksrevisionen gör ju inga som helst antaganden om att det skulle vara mygel, fusk eller trixande med siffrorna. Det kan man ju tro när man tar del av alla reaktioner, säger Skolverkets gd Peter Fredriksson till SVT.

”Tre av fyra lärare har för hög arbetsbelastning”

Lärarnas psykosociala arbetsmiljö är betydligt sämre än den bland många andra grupper på arbetsmarknaden – detta enligt Arbetsmiljöverkets senaste arbetsmiljörapport (2020). Enligt rapporten kan en förklaring till det vara att lärare i större utsträckning tvingas utföra uppgifter som ligger utanför deras kärnuppdrag. Samtidigt berättar många lärare om att de utsätts för våld eller hot i sitt arbete.

Populärt läsa till förskollärare på distans

Förskollärarprogrammet i Göteborg där redan yrkesverksamma kan skaffa behörighet helt på distans gör succé, rapporterar tidningen Förskolan. Förra året sökte 173 personer, i år 652. För att läsa där krävs fem års dokumenterad yrkeslivserfarenhet av pedagogiskt arbete i förskola och/eller förskoleklass eller att man har åtta års yrkeslivserfarenhet minst på halvtid.

Politiker anklagar lärare för vänsterpropaganda

Johan Ohlin (SD), kommunfullmäktiges ordförande i Hörby, kontaktade sitt barns lärare på Polhemskolan i Lund eftersom han tyckte att läraren indoktrinerade eleverna med vänsterpropaganda.

– Läraren var mycket skärrad och många kollegor har också blivit upprörda. Det är en attack på skolan och lärarens objektivitet i undervisningen, skolan är och måste vara en yttrandefrihetens högborg, säger skolans rektor Torbjörn Hanö till SVT.

Det händer mycket på skolor och förskolor i Malmö! Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!