På eTwinning är du aldrig ensam

E-twinning logotype.

Jag är eTwinningambassadör och har arbetat länge med eTwinning i åldrarna 6 – 13 år och jag vill dela med mig om mina tankar kring eTwinning och vad eTwinning har för betydelse för mig och många andra pedagoger runt om i Europa. Den input som jag fått av kollegor runt om i Europa har gett mig hopp genom eTwinning. 

Nu mer än någonsin är det viktigt att vi delar med oss av allt vi arbetar med för att hjälpa varandra att utvecklas tillsammans. På alla skolor pågår febril aktivitet för att hitta lösningar, samla material och skapa struktur för hur undervisning kan digitaliseras ännu mer men också hur den skulle kunna köras som nätbaserad undervisning. Allt som det nu pratas om kommer att vara en stor hjälp om det skulle vara så att grundskolorna en dag skulle stängas på grund av coronakrisen – MEN det är också ett arbete som fungerar väl i den dagliga undervisningen och som kommer att inte bara leva kvar utan fortsätta att utvecklas även framöver. De flesta av oss går nog och funderar en hel del över coronakrisen och hur den påverka oss i skolan.

På eTwinning finns det en enormt stor samlad kompetens och du har möjlighet att nå inte bara kollegor över hela Europa, utan också de inom EU som arbetar med eTwinning och din egna kontaktperson för ditt eget land. Här finns allt samlat under ett tak. eTwinning är verkligen i sanningens namn en community som präglas av ömsesidighet, respekt och ett stort delande. 

I dessa svåra tider råder det febril aktivitet inne på eTwinning, här är det kollegiala lärandet stort, här delar kollegorna med sig, ställer upp och stöttar och nya samarbeten skapas varje dag. Alla vet allvaret i situationen men fokus ligger inte på att prata om det utan istället på att stötta, att förstå, att involvera våra elever, att blicka framåt mot vår gemensamma framtid som vi skapar tillsammans. Just nu sker något väldigt unikt – hela världen arbetar med samma utmaning och det är tillsammans som vi växer oss starkare och verkligen kan åstadkomma skillnad. 

Jag har alltid sett eTwinning som först och främst en samarbetsyta och därefter en yta för kollegialt lärande men de senaste veckorna har jag också upptäckt hur bra jag mår av att logga in på eTwinning. Vilket fantastisk community det är, hur stärkt jag känner mig av alla positiva krafter som verkar och inspirerar därinne. För mig är eTwinning främst en trygg plats nu där framtidstro råder, där samarbete över gränserna för att kunna allt vi kan för att ingen ska känna sig ensam i detta stora, överväldigande och ständigt föränderliga samhälle vi lever i där drastiska beslut avlöser varandra och påminner om det ständigt rådande hot som covid-19 utger. 

Jag ingår i ett samarbete med pedagoger från 4- 6 länder just nu som heter “Let us fight Corona together” och om du skulle vilja gå med i det så skriv till mig: annie.bergh@malmo.se

För mig är eTwinning den community som står stadigt med bägge fötterna på jorden och fokus på det som är viktigt (att ta hand om varandra och fortsätta att driva utbildning och ta hand om våra elever) när det blåser hårda vindar över världen och det känns som att stå på gungfly. 

Är du redan en del av denna community? Logga in och dela med dig du också!  

Har du inte hunnit registrera dig än? Det är lugnt – det är aldrig försent – registrera dig här

Har du frågor eller funderingar?: 

Kontakta: Annie Bergh, annie.bergh@malmo.se 

Läs mer här.