På Nobelmuseum

Avslutningskonferens för DNA-Jakten 9/12 2014

Nobelmedalj.

Så var det dags för den andra turen till Nobelmuseum i Stockholm på en dryg månad. Förra gången, i början av november, var det fortbildningsdag för Akkalärare, och nu var det dags för avslutningskonferens för DNA-Jakten, årets upplaga av Forskarhjälpen. Taxin hämtade mig 6.00 och på vägen mot Sturup hämtade vi upp min elev Besarta, en av de som varit med och skapat den vinnande postern från Apelgårdsskolan. Vi flög från Sturup 7.20 och var framme på Bromma flygplats en dryg timme senare. Efter taxiresan in till Gamla Stan hade vi lite tid på oss att promenera runt i omgivningarna och tog även en liten tur in i Storkyrkan (Bilden nedan föreställer Tyska kyrkan).

Vy i Gamla stan.

Till konferensen kom en lärare och upp till tre elever från samtliga 25 deltagande skolor från hela Sverige. Vi var de enda deltagarna från Skåne (förra året hade vi sällskap av en skola i Vellinge).

Jag tycker att det är konstigt att inte fler tar chansen att delta i ett riktigt forskningsprojekt!

Projicerad presentation.

Konferensen började 10.00 och efter att ha hängt in ytterkläderna i Svenska Akademiens garderob, samlades vi för kort information innan det var dags att gå ut igen för en promenad till Livrustkammaren i bottenvåningen på Stockholms Slott. Anledningen till detta är att det är ganska små lokaler inne på Nobelmuseum och Livrustkammaren har en större hörsal (allra längst in, så att vi för att ta oss dit fick passera hela utställningen, med kungliga kläder, stiliga juveler och förmodligen väldigt obekväma rustningar).

Förmiddagens föreläsning handlade bland annat om årets olika nobelpristagare och sedan fick gå tillbaka till Nobelmuseum för en första postersession, där bland annat Besarta fick presentera Apelgårdsskolans stiliga poster.

Efter presentationen var det lunch och vi åt parmesangratinerad torsk med potatismos, ratatouille och sallad.

På eftermiddagen gick vi tillbaka till Livrustkammaren för ytterligare två föreläsningar: Den första handlade om hur det är att arbeta som forskare och den andra handlade om vårt projekt DNA-jakten och hur forskarna på Uppsala Universitet arbetar vidare med våra forskningsresultat. Under fem månader i år har forskarna med vår hjälp fått fram lika mycket forskningunderlag i form av olika sillar som de tidigare fått fram på tre år, så visst har eleverna gjort nytta!

Sedan promenerade vi tillbaka till Nobelmuseum för en andra postersession, där vi gick runt och beundrade de andra skolornas postrar. Därefter var det fika och vi åt morotskaka och pratade lite med Beppe från Hjärnkontoret.

Beppe föreläser.

Beppe, var där för att hålla i prisutdelningen och den var det tid för 14.30. Tre fina priser delades ut, varav det finaste bestod av 5000 kr till klassen och tre biljetter till Nobelprisutdelningen (och det vann vi från Apelgårdsskolan förra året :-)). I år vann vi inget av dessa priser, men Besarta fick gå fram på scen och ta emot vår poster i A1-format, diplom, nobelpris-chokladmedaljer och en inramad tavla av vårt forskningsresultat.

Kvinna på julmarknad i gamla stan.

Efter en riktigt lyckad konferens gick vi ut på Gamla Stans julmarknad och tittade lite, innan Besartas syster, som bor i Uppsala, anslöt till vårt lilla sällskap. Vi gick en runda på stan, åt pizza och promenerade sedan tillbaka till Gamla Stan, för att ta taxi till Bromma flygplats. Där upptäckte vi tyvärr att vårt flyg var försenat, men sådant händer och då får man ju tid över att skriva på sin blogg… Efter flygresan till och taxiresan från Sturup var man hemma igen strax före 21.30 efter en givande och rolig dag!