Reagera på teater

Tre skådespelare framför ett rött draperi
Teater Reagera - Lisa Göransson, Karin Forsslund och Staffan Gerdmar

Ribersborgsskolans elever i årskurs 4-6 jobbar just nu med tema identitet och metoden de valt är forumteater. Till sin hjälp har de Teater Reagera och boken ”Du och jag” av Katarina von Bredow, som alla klasser läst.

Projektet är ett skapande skola-samarbete och Teater Reagera och Ribersborgsskolan fann varandra på Inspirationsdagen på Malmö Live tidigare i år. Teater Reagera var en av de kulturaktörer som fanns att välja på i det så kallade Dialogrummet. Syftet med Dialogrummet var att kulturaktör, lärare och elever skulle mötas och tillsammans utforma ett projekt från grunden. På så sätt kan skolan anpassa projektet utifrån sina tänkta målbilder och kulturaktören får en möjlighet att utforma ett koncept som kanske kan användas fler gånger i nära dialog med en skola.

Nu är de alltså igång och första veckan fick alla eleverna se föreställningen ”Identitetspussel”. En forumteaterföreställning i tre delar där eleverna var högst delaktiga i att hitta lösningar på problem och konflikter som kan uppstå.

De lärde sig att identifiera maktspråk, att se vem som är den undertryckte i en förtryckande situation, vem som förtrycker och vad som händer när den passive kliver fram och gör något aktivt i situationen. Det behövs inte så mycket för att stärka den som känner sig svag, lite medhåll, en kram eller att hjälpa dem att säga nej.

Eleverna deltog med stort engagemang och ville ofta bryta in och visa skådespelarna hur situationen skulle ändras. När eleverna ropade STOPP fick de komma fram och visa hur de ville göra istället. De fick ta en av skådespelarnas roller (alltid den undertryckte eller passive) och agera så att situationen blev bättre för den undertryckte.

Bokomslag till du och jag.Det är ganska tufft av en mellanstadieelev att gå upp på en scen och dessutom stå upp mot en vuxen som är ganska taskig och nedtryckande, även om det är på låtsas. Men alla som provade växte minst ett par centimeter när de under applåder fick lämna scenen efter att ha vänt en jobbig situation till en hanterbar situation.

Nästa gång ska de klassvis få skapa egna forumspel med utgångspunkt från Katarina von Bredows bok ”Du och jag” och tredje och sista gången Teater Reagera besöker dem blir det uppspel för varandra.

Bilden överst: Teater Reagera – Lisa Göransson, Karin Forsslund och Staffan Gerdmar