Rektorn med koll på sociala medier

Jenny Nyberg framför presentation.

Varför bör en rektor finnas i sociala medier? Den och flera andra frågor svarade Jenny Nyberg, rektor på Oxievångskolan, under Pedagog Malmö Live!, studiedagen för över 5000 pedagoger i Malmö stad.

Listan på föreläsare under studiedagen var lång, bland annat var komikern och språkvetaren Fredrik Lindström, skolforskaren James Nottingham och ett hundratal andra malmöpedagoger på plats för att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper inom vitt skilda ämnen.
En av dem var Jenny Nyberg – rektor på Oxievångsskolan. Hon är själv väldigt aktiv på sociala medier och under sin föreläsning berättade hon mer om hur hennes arbete ser ut, och vad man som skola kan vinna på att vara aktiv på olika plattformar.
– Det handlar om att bygga relationer, både med elever och föräldrar. Men också om att visa upp sin verksamhet. Vi har skrotat ”Jante” på vår skola, säger hon.

Viktigt med IKT

Hon beskriver sitt eget ledarskap bland annat med ord som förebild, styra genom att visa riktning och att skapa förutsättningar. På skolan jobbar man aktiv med att ha ett fokus på IKT – bland annat genom att alla i personalen har enskilda samtal med IKT-pedagogen för att se vad just hen behöver. Att vara aktiv i sociala medier handlar också enligt Jenny Nyberg om att göra en slags inventering och att bestämma vem man ska rikta sig till med respektive medium.
– Facebook använder vi för att nå ut till föräldrar. Eleverna är inte där – de är på Instagram, säger Jenny Nyberg och också trycker på att om man som pedagog behöver läsa in sig på Malmö stads riktlinjer för hur man ska uppträda i sociala medier.
– Att synas i sociala medier gör att man bygger upp ett kapital av positiva saker som skolan gör som ibland lätt kan glömmas bort. Det handlar om att våga visa, säger hon.

Flera plattformar

Själv är hon aktiv på flera plattformar – Facebook, Instragram, Linkedin och Twitter. Hennes engagemang hjälper henne på traven när det gäller rekrytering av pedagoger – minst tre lärare har kommit till skolan genom att de har tidigare har haft kontakt på sociala medier.
– I lärarkrisens Sverige tänker jag inte sitta som rektor och acceptera läget. Istället får man fråga sig vad man kan göra som skolledare. Genom att visa upp sin verksamhet och vara aktiv så får man också bra sökanden till tjänsterna som är lediga, säger hon.
Text och foto: Johanna Ravhed
Jenny Nyberg bloggar på Pedagog Malmö och på Twitter hittar du henne med användarnamnet: @nyberg_jenny