Resedagbok från resan till Kina – del 1

Skyltar med läsk och bulle.

Lördagen den 25/10.

Samling på Kastrup för de flesta av resenärerna som skulle delta i resan till Tangshan, Hebei, Kina. Anledningen till resan var TangMa-projektet, Tangshans och Malmös vänortsprojekt, vars sista del Learning även inbegrep skolor. Detta är anledningen till att det fanns deltagare från Apelgårdsskolan, Kirsebergsskolan och Malmö Latinskola förutom de deltagare som representerade andra förvaltningar i Malmö. Vi från skolorna träffades i maj i år då en kinesisk delegation från Tangshan var på besök i Malmö. Då lade vi upp de första riktlinjerna för projektet och våra elever från Apelgårdsskolan fick därefter erbjudande om en kinesisk mailkompis i en eller två olika skolor i Tangshan.

Efter incheckning och inlämning av bagaget åt jag en supersalt laxmacka. Jag har nog aldrig ätit något så salt någonsin. Drack en halvliter vatten till, men kunde ändå bara äta halva mackan. Flyget till Helsingfors avgick 13.20 och tog 1h 20 min. Efter att tidigare bara besökt Åland, och det är ju nästan Sverige, var det mitt premiärbesök i Finland (om nu flygplatsen räknas). Finska är ett komplicerat språk, men jag har utökat ordförrådet så att jag kan säga inte bara ”får ej övertäckas”, ”hej små knattar” utan dessutom ”ta två betala för en”.

Skyltar med läsk och bulle.

Efter att ha fikat och tittat runt på Helsinki Airport var det dags att leta upp rätt gate till Beijing. På vägen fick man passera en automatisk passkontroll där man först skulle scanna sitt pass, för att därefter stå stilla och titta på en skärm medan automaten kände igen ens ansikte och jämförde det med passfotot. Avancerat.

Planet till Beijing avgick 18.05 finsk tid och det var snabbt dags för kvällsmat. Kyckling och pasta. Ovanligt gott för att vara flygplansmat. Man kunde se på film eller lyssna på musik, men 20.00 (svensk tid) var det ”natt”. Inte helt lätt att sova riktigt, men man kunde i alla fall slumra till lite.