Resedagbok från resan till Kina – del 4

Kinesiska pappdockor.

Tisdagen den 28/10.

Efter en god natts sömn (bortsett från att jag vaknade kl 1.00 av att jag var fruktansvärt hungrig, vilket är anmärkningsvärt eftersom jag aldrig tidigare blivit serverad så många olika maträtter vid samma måltid) var det dags för ännu en frukost. Dagens frukostnyheter var nudlar, wokade bönor och vattenmelon.  Vi samlades sedan 8.30 och åkte med vår lilla buss till Tangshan Museum. Där var vi hela förmiddagen. Utanför fanns en stor staty av Mao och inne fanns det olika avdelningar som bland annat handlade om Tangshans historia, från när de första människorna slog sig ner i  trakten för 40 000 år sedan tills nu. Mycket handlade om kinesisk kultur i form av opera, där vår duktiga guide sjöng ett långt stycke om Tangshan.

Operakändis.

Affisch med glad man på.

Det som vi fick se allra först var skuggteater; en specialitet i Tangshan. När vi kom in i lokalen där föreställningen skulle visas satt det ett helt sällskap äldre personer längst bak. Vi fick sitta längre fram och det bjöds på två klassiska föreställningar: en om en trana och en sköldpadda och en om en apa. Samtidigt som skuggfigur-spelarna agerade bakom ett vitt lakan satt några musikanter och spelade. Även dessa doldes bakom lakanet och trots att deras instrument fungerade alldeles utmärkt och lokalen var relativt liten, hade de ljudet kopplat till förstärkare uppskruvad till ett öronbedövande maxläge. Efter föreställningen fick vi se hur figurerna såg ut på nära håll och hur de var tillverkade (av åsneskinn).

Kinesiska pappdockor.

Sista delen av besöket på Tangshan Museum var jätteroligt! Då var det dags för oss att prova på olika hantverkstekniker, som papperstryck, tygtryck, batik och pappersvikning. Jag provade allt utom pappersvikning.  Vilket roligt museibesök!

Katarina Fornell.

Mitt papperstryck, som föreställer en dikt om att ifall man anstränger sig när man är ung, så ångrar man sig inte när man blir gammal.

Kinesiska tecken.

Lunch på restaurang (snurrande glasskiva) och den nya rätten för dagen var räkor som var ca 1 cm långa. Inte lönt att skala dem inte. Starka och goda. Passade på att gå på toaletten vid lunchen och under tiden öppnade en av damerna i personalen toalettdörren med nyckel (för jag hade ju låst). Lite konstigt, kanske?

På eftermiddagen var det dags för dagens andra museum: Tangshans Cementindustrimuseum. Det var först ganska dammigt och ett lite udda utflyktsmål, men efter rundvandringen inomhus gick vi runt kvarteret med våra guider och en grupp engelsktalande skolflickor som hjälpte till. Det var en mycket kontrastrik utomhusmiljö, där gammalt och nytt var blandat på ett snyggt sätt.

 

Byggnad med bil utanför.

Tillbaka vid hotellet hanns det med en kort promenad till Vanguard – ett varuhus med lite av varje, t ex några små presenter till barnen och nödproviant om man skulle vakna hungrig mitt i natten igen. Vi samlades sedan 18.30 för gemensam kvällsmat på en restaurang som serverar hotspot. Under bordsduken fanns en spishäll där det placerades varsin låg emaljerad gryta som det fylldes på vatten och lite purjolök, gojibär och miniräkor i.

Hand håller servett.

Vattnet började koka och sedan fick man doppa ner tunna köttskivor av biff och lamm, räkor, svampar, nudlar, tofu och olika grönsaker. Därefter åt man det tillsammans med en sås. Gott!

Upptäckte senare på kvällen att min batikduk helt slumpmässigt kom att föreställa en fisk. Ibland får man till det:-)

Batikfärgning i tyg.