Resedagbok från resan till Kina – del 5

Elever står i raka led.

Onsdagen den 29/10.

Dags för skolbesök! Vi tillbringade hela förmiddagen på vår ena partnerskola: Tangshan No. 8 Middle School, även kallad Hebei Tangshan Foreign Language School.

Människor nedanför stentrappa.

Rektor Min Liu, med engelska namnet Emma visade oss runt och vi fick se alla skolans flera tusen elever göra morgongymnastik i räta led på fotbollsplanen.

Elever i Kina på rad.

Hela skolan var full av fina elevarbeten av olika slag.

Tavlor står lutade mot bänk.

Högst upp i huset fanns ett observatorium där taket som hade en öppningsbar springa dessutom kunde snurra runt.

Man vid gigantiskt mikroskop.

Fönsterbåge.

Imponerande att ha sådan utrustning i skolan, men det kan inte vara helt lätt att se så många stjärnor med tanke på läget i en stad med sju miljoner invånare full av både ljus- och luftföroreningar.

Vi blev även bjudna på snacks i form av varma, kanderade tomater (sju stora cocktailtomater på ett spett). Ny smakkombination!

Efter rundvandringen var det tid för oss från Apelgårdsskolan och Latinskolan att sätta oss för ett planeringsmöte tillsammans med Emma, hennes rektorskollega och två lärare. Vi bestämde olika vägar för att driva vårt redan påbörjade samarbete framåt. Mötet var mycket givande, precis som hela besöket.

Under lunchen, där vi åt snurrande glasskivemat, fick man ätpinnar som satt ihop i ena änden. Jag lät bli att ta isär mina och använde dem som en slags omvänd pincett. Mycket lättare, men så fick man tydligen inte göra. Tre olika personer (två från personalen och vår guide) kom fram och försökte till och med ta ifrån mig pinnarna och lossa dem åt mig. När jag tackade nej och förklarade att jag ville ha det så kom en av dem med kniv och gaffel, som jag tackade nej till. De hjälpsamma kineserna såg mycket bekymrade ut, men det gick bra att äta ändå!

Efter lunch skulle vi vidare till vår andra partnerskola Kailuan No. 10 Middle School där vi träffade Zhang Dongmei, den kvinnliga rektorn. Vi mottogs av en välkomstkommitté och vi togs med på en intressant rundvandring tillsammans med fyra elever som agerade guider tillsammans med de vuxna. Elever från kina står uppradade.

Vi besökte bland annat ett klassrum under pågående lektion i kinesiska.

Lärare och elever i kinesiskt klassrum.

Lärare i kinesiskt klassrum.

Vi fick se elevernas rum.

Sovsalar med våningssängar.

Efter den intressanta rundvandringen var det dags för ett möte mellan Zhang Dongmei och oss från Apelgårdsskolan. Vi bjöds på fika, kaffe och kakor (eftersom Zhang Dongmei varit på besök i Sverige och fått reda på att fika är viktigt :-)) På mötet planerade vi hur vi ska driva vårt samarbete vidare. I slutet av mötet frågade jag om hur det gick med brevkompisarna från den här skolan och då  fick vi veta att det var de ungdomar, som satt vid ett stort bord bredvid oss. Så roligt! Jag fotograferade dem tillsammans med varsin skylt där de skrivit sitt och sin brevkompis namn, så att eleverna på Apelgårdsskolan kan få se en bild av sina brevkompisar.

Elev från Kina håller upp papper där det står Mirror.

 

Jättegulliga elever och mycket varm och mysig atmosfär på skolan. Våra duktiga guider fick  handmålade pennfodral (som en av våra konstnärliga elever på Apelgårdsskolan gjort) och de blev verkligen jätteglada.

Fyra kinesiska barn står på rad.

När vi hämtat upp gänget från Kirsebergsskolan och de som gjort dem sällskap till Tangshan No. 9 Middle School var vi tillbaka på hotellet 17.30. Efter en kort tur på stan med middag på Starbucks (varm dubbel ost- o skinkmacka är helt klart underskattat) blev det lite mer presentshopping. Trevligt om man försöker bortse från att man får ont i halsen av att andas här, inte bara ute utan även inomhus. Det är mycket värre än vad jag kunnat föreställa mig. Luftföroreningarna ligger som en smutsig hinna på allting, inklusive varorna i affären. Åkte taxi. Billigt. Undrar vad de får lära sig för trafikregler när de övningskör här?

För att än en gång anknyta till det återkommande ämnet mat och toaletter, måste det tilläggas att vi hittade ett ställe under shoppingturen som hette Modern Toilet, ett matställe där man kunde sitta och äta på toalettstolar. Men.., varför skulle man vilja göra det?

Toaletter.