Resedagbok från resan till Kina – del 6

Kinesisk byggnad.

Torsdagen den 30/10.

Frukost och utcheckning. 8.30 samlades vi för att åka iväg till South Lake Eco City Park, en före detta soptipp som man gjort om till en park med sjöar och öar. Säkert trevligare vid vackert väder, men dagen täcktes av ovanligt tjock smog. De har tydligen gjort om denna plats på rekordfart. Det verkar vara en kinesisk trend att prestera störst, mest och snabbast. Jag har aldrig tidigare hört olika enheter nämnas med sådan frekvens. Det ena antalet eller ytan överträffas av det andra.

Kinesisk trädgård. Kinesisk byggnad.

Efter denna programpunkt åkte vi vidare till minnesplatsen för jordbävningen som inträffade i Tangshan 1976 och dödade över 240 000 personer. Där fanns ett mycket stort monument utomhus med namnen på alla dödsoffer. Monumentet är så långt i meter som det antal sekunder jordbävningen varade, och så högt i meter (7,28) som datumet då det inträffade (28 juli).

Mur i Kina.

I det stora museet på platsen fanns bilder från hur Tangshan såg ut före jordbävningen och hur det gått till med återuppbyggnad efter jordbävningen, till exempel i form av provisoriska hus som vissa familjer bodde kvar i upp till 10 år efter jordbävningen.

Rum med kaffe dukat på bord.

Efter detta intressanta besök tackade vi vår guide Leo för all hans hjälp och åkte iväg för att flytta bagaget till en större och finare buss med fungerande säkerhetsbälten fast utan tv – alltså ingen karatefilm. Sedan åt vi lunch, glasskivevarianten, med t ex friterat fläsk med ananas i sötsur sås, så gott, och något grönt som inte alls var haricot verts, utan grön chili, vilket jag upptäckte när jag tuggat i mig en hel. Det var starkt så jag fick tårar i ögonen.

När lunchen var uppäten var det dags att lämna Tangshan och åka tillbaka till Beijing. Vi var framme vid Beijing Traditional View Hotel  16.30 och efter incheckning sa vi tack och hej då till vår duktiga svensk-kinesiska reseledare Yang, som försett oss med god och spännande mat under alla gemensamma måltider, då hon har stått för beställningarna. Sedan skulle vi ut på upptäcksfärd. Vi promenerade genom de mysiga hutongerna (gränder med gamla låga hus som ligger mitt inne i stan) alldeles intill hotellet och fortsatte till Himmelska Fridens Torg där vi fotograferade utanför Förbjudna Staden. Därefter delade vi upp oss: ett gäng skulle gå runt torget och vi andra tog tunnelbana tillbaka i riktning mot hutongerna. Det var byte av tunnelbana och sedan en lång promenad för att sedan åka taxi ganska långt. Sen var vi tillbaka och gick in på en Thairestaurang och åt kvällsmat (vårrullar) innan vi tog en shoppingtur i hutongerna. När vi kom tillbaka till hotellet var klockan 23.30.