Riktiga vykort – från din smartphone, surfplatta eller dator!

Mjukishund ligger på filt på stranden.

Chris Munsey tipsar om Postens ’Riktiga Vykort’ app – som gör att du kan skicka riktiga (pappers)vykort från din smartphone, surfplatta eller dator.

För de flesta av oss har (pappers)räkningarna förvandlats nästan helt till e-fakturor – och allt från privata brev och andra personliga hälsningar till direktreklam och avisering av tandläkartider har till en stor del ersatts av e-post, sms, Facebook, m.m. Detta, på ett sätt som vi aldrig hade kunnat föreställa oss för inte så jättemånga år sedan. Att skicka och få (pappers)brev har blivit ett allt mer sällsynt inslag i våra liv – på gott och ont. Smidighet i all ära – men som någon som fortfarande har en riktig brevlåda kan jag ändå ibland sakna det där, att ”riktig post” dunkar ner på dörrmattan.

”Ett riktigt brev”

När dottern skulle planera inför sin studentfest för ett par år sedan valde hon lite otippat att skicka ut (pappers)inbjudan med ”snigelposten”. Några dagar efter utskicket minns jag när vi råkade träffa en jämnårig kompis till henne som precis hade fått sin inbjudan (i brevlådan!)… Han ler från öra till öra när han berättar om hur det kändes att plötsligt få ”ett riktigt brev” i ett läge när han knappt har fått (pappers)post överhuvudtaget sedan han flyttade hemifrån till egen bostad. Jag förstår precis vad han menar.

 

Avbild av postens hemsida.

Riktiga vykort

Jag har många minnen, inte minst från barndomen, av att skicka och få vykort. Det var inte alltid lätt att hitta just ”rätt” motiv alla gånger – och det var bara att rulla med ögonen och skratta lite när vykortet hem inte dök upp förrän långt efter man själv hade hunnit komma tillbaka från semestern. Nu står vi här med e-post och Facebook och allt annat – och ”snigelposten” kanske mer än någonsin framstår som en osmidig och överflödig kvarleva från förr. Men det är inte riktigt hela historien.

Den har funnits ett tag nu, men Postens app Riktiga Vykort hör fortfarande till kategorin ”mina bästa appar”. Appen levererar proffsigt tryckta pappersvykort med användarens egna bilder – och det går riktigt snabbt! Skickar du till en adress i Sverige vardagar innan kl.16.00 ska kortet vara framme redan nästa vardag. Bara du kan hitta en wi-fi hotspot kvittar det om du skickar din hälsning från Malmö eller Miami.

Själva appen laddar du ner gratis. Därefter kan du antigen betala för dina vykort (inklusive portot) en och en, eller förhandsköpa några stycken till ett billigare pris. Detta, när ordinariepriset 19 kronor för standardstorleken A5 inte riktigt framstår som orimligt. Lägg till att det blir samma portokostnaden oavsett vilket land man skickar till. Betalningen sker via bankkort.

Jag har använt Riktiga Vykort på min iPhone i över 3 år nu – och utöver att det har varit riktigt, riktigt roligt har tjänsten fungerat smidigt.

Här har Posten lagt upp en kortfattad instruktionsfilm om hur du använda appen för att skicka vykort från din telefon

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.


Riktiga Vykort
på App Store:
https://itunes.apple.com/se/app/riktiga-vykort/id444458799?mt=8

Riktiga Vykort på Google play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=se.posten.riktigavykort

Du kan även skicka Riktiga Vykort från en dator via Postens hemsida:
http://www.postnord.se/sv/privat/skicka/inrikes/standard/riktiga-vykort/Sidor/riktiga-vykort.aspx

 

Foto och brödtext:
Chris Munsey, Red. Pedagog Malmö


Appar till din iOS-enhet (iPhone eller iPad) laddar du hem via ikonen AppStore som finns som standard på din iPhone/iPad. Du måste skapa ett konto för iTunesStore för att kunna ladda hem appar.


Appikon.Appar till din Android-enhet (smartphone eller surfplatta) laddar du hem via ikonen Google Play Store (tidigare Market Place) som finns som standard på din smartphone/surfplatta.