Lyhörda pedagoger lyfter barnen

Fyra teckningar ritade av barn i ett kollage.
Såhär kunde barnens teckningar se ut innan Lasse Persson gett dom liv.

Det pågår ett arbete på förskolor i Malmö som jag tycker är intressant, inspirerande och glädjande. Pedagoger tycks arbeta utifrån målsättningen att ge varje barn rätt till en röst som hörs, sätter spår och gör skillnad.

Det låter ju enkelt, men kräver pedagoger som lyhört kan skapa förutsättningar för att barnen ska komma till tals om viktiga frågor. Det kräver klart också ett omgivande samhälle som efterfrågar och fullt ut tar alla medborgares, även de yngstas, åsikter, tankar och idéer på allvar.

För att få en bild av arbetet som pågår kan man ta del av ett seminarium som ägde rum på BUFF i mars.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Fler exempel på barns röster kommer att visas på en bomässa som MKB arrangerar. Eftersom MKB fyller 75 år i år så har de bjudit in barn från förskolor och grundskolor att visa vad de tänker om, och önskar av, ett boende och en boendemiljö. Allt ska presenteras på en bomässa i vecka sex 2022. Det är fritt fram för pedagoger att anmäla sitt och barns och elevers deltagande fram till 1/9. I dagsläget har 68 förskolor anmält sitt intresse för att vara med. Glädjande och väldigt hoppfullt, enligt min mening. Malmö är en ganska stor stad och den ska bli större och om staden ska vara god att bo i så måste medborgare, även de yngsta, vara med och utforma den. Vara och känna sig delaktiga, betydelsefulla och berörda. Visst lovar det gott för framtiden.

Om någon skulle tycka att det är långt till vecka sex så går det att ta del av barns tankar på Konsthallen redan från och med onsdag, 18/8. Då invigs nämligen en utställning i Bildverkstaden. Där kan besökare ta del av barns tankar om fotboll, att lära sig cykla, Corona och mycket mer genom att titta på barns teckningar och genom att se teckningar bearbetade av animatören Lasse Persson vilket resulterat i ett antal korta animerade filmer. Den 15/9 är det en samtalskväll som startar 18.00 och som handlar om att barn kommer till tals genom olika uttrycksformer och med medverkan av konstnärer.

LÄS MER: Barnens teckningar får liv