Saknar riktlinjer för simning

News står på vita tärningar.

Det är fredag och det är som vanligt dags för nyhetsbrev från Pedagog Malmö-redaktionen; här kommer ett urval av förskole- och skolnyheterna från veckan som gick.

En elevassistent som tidigare varit avstängd för att ha varit för närgången mot eleverna på en skola i Malmö fick komma tillbaka till jobbet på villkoret att han inte rörde några barn. Något år senare våldtog han ett mellanstadiebarn på en skoltoalett och dömdes senare till till tre år och åtta månaders fängelse för våldtäkter och sexuella övergrepp.

– Att ett barn blir våldtaget på sin skola. Det har jag aldrig hört om tidigare och jag har 42 års erfarenhet, säger grundskoledirektör Anders Malmquist till Sydsvenskan.

Han beskriver det som en fruktansvärd händelse men vill på grund av sekretess inte uttala sig om det enskilda fallet. På torsdagen debatterades händelsen i kommunfullmäktige.

Förskollärarnas löner ökade mer än snittet

Trots att förskollärarnas löner ökade med i genomsnitt 3 procent förra året är det något mindre än de föregående åren. Det är däremot fortfarande över snittet för hela arbetsmarknaden, där ökningen är 1,9 procent. Det här visar lönestatistik som lärarförbundet och arbetsgivarsidan.

– Att förskollärares löneökningar är över snittet är positivt, men vi tycker fortfarande att lönerna är för låga om vi jämför det med andra yrken med motsvarande krav på utbildning. Förskollärare har ett utökat undervisningsansvar och det ska premieras med attraktiva löner, säger Veronica Persson, utredare på Lärarförbundet, till Förskolan.

Riktlinjer för simning saknas

Omkring 6 av 10 kommuner saknar riktlinjer kring hur simundervisning ska genomföras på ett säkert sätt, visar en enkät som tidningen Läraren gjort. Innehållet i de riktlinjer som finns varierar samtidigt kraftigt, från de uppdaterade till de gamla och otydliga. I augusti 2018 drunknade en sexårig elev intill Tångvallaskolan i Vellinge, vilket ledde till att kommunen skärpte sina riktlinjer. Tre lärare och rektorn på skolan är just nu misstänkta för vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott.

Vuxenutbildningen under pandemin granskas

Skolinspektionen har tittat närmare på hur den kommunala vuxenutbildningen fungerat under coronapandemin. Undersökningen visar att mycket har fungerat bra, samtidigt som det finns stora utmaningar med distansundervisningen, inte minst bland elever som läser sfi. Där får många elever det svårt när möjligheterna att träna på svenska med lärare och andra elever minskar. Läs mer om granskningen och läs hela rapporten här!

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!