Firande av samisk flaggdag

Den samiska flaggan.

Augusti är en händelserik månad för den samiska befolkningen. Under denna månad infaller hela fyra samiska flaggdagar. På avdelningen Lekfullheten ville vi uppmärksamma barnen på detta genom att prata om den samiska kulturen.

Mellan den nionde och den tjugosjätte augusti firas fyra olika samiska flaggdagar. Dagarna samerna firar är  internationella dagen för världens ursprungsfolk (9/8), samiska flaggans godkännande 1986 (15/8), samerådets grundade 1956 (18/8) och invigningen av sametinget i Sverige 1993 (26/9). För oss på avdelningen Lekfullheten, på Tröskans förskola, tycker vi det är viktigt att visa upp ursprungsbefolkningens historia och perspektiv. Därför ville vi uppmärksamma barnen på vilka samerna är och vilka rättigheter de har.

Bildspel, sagor och pyssel

Under samlingen innan maten berättade vi kortfattat om vilka samerna är med hjälp av ett bildspel skapat av Samiska informationscentret. Saker vi berättade om var bland annat området Sápmi, den samiska flaggan och dess betydelse, renskötsel, sameskolor- och förskolor, det nationella minoritetsspråket, de traditionella samedräkterna kolt, och den samiska sångstilen jojk. Samlingen avslutades därför med att barnen fick se ett klipp från Jon Henrik Fjällgrens uppträdande i Melodifestivalen.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

På vilan läste jag några korta samiska sagor. Barnen fick sen titta på olika sorters koltar som de sedan kunde måla av på målarblad. Medans barnen målade spelade jag en spellista med olika samiska artister. Barnen gick ofta fram för att studera de olika musikvideorna och reflekterade över den samiska flaggan som vi pratat om under samlingen ”Titta där är den samiska flaggan!”.

Figurer på papper färgläggs.

Länkar

Länk till målarbladen: Målarblad – Den traditionella samiska dräkten
Länk till samiska sagor: sagor
Länk till bildspelet: Vilka är samerna? Ett bildspel för mindre barn