Sätt Malmö och Skåne på Europakartan med dina elever

Tecknade figurer med megafon.

EU Code Week är ett initiativ som har kommit från verksamheterna men som nu stöds av Europeiska kommissionen då det 2013 lanserades av Young Advisors for the Digital Agenda Europe. Som en del av strategin för en digital inre marknad så stöder Europeiska kommissionen EU Code Week där alla skolor uppmuntras att delta. Lärarna är nyckelpersoner för att EU Code Week ska komma så många elever till del som möjligt. Här får elever i alla åldrar en möjlighet att utforska digital kreativitet och kodning.

EU Code Week vill hylla alla pedagogers arbete med digitala verktyg och programmering genom att under två veckor i oktober verkligen lyfta och synliggöra detta arbete, stärka lärarna och sätta det i ett större sammanhang än vad vi pedagoger och våra elever kan se själva.

Förra året så engagerade EU Code Week 4,2 miljoner människor världen över från över 80 länder. Enligt https://codeweek.eu/about så var genomsnittsdeltagaren 11 år och 49% av dem var kvinnor eller flickor.

Vem som helst är välkommen att antingen delta eller själva organisera och lägga ut en aktivitet. Det du gör för att delta är att du väljer ett ämne och en målgrupp och därefter är det viktigt att du lägger till din aktivitetkartan. Det gör du genom att skapa en inloggning om du inte har registrerat dig sedan tidigare. Sedan är det bara att köra igång!

Inom ramen för EU Code Week erbjuds en mängd aktiviteter Och om det är ett nytt koncept för dig så kan jag varmt rekommendera att du går in och ansluter dig till den kurs som startade upp förra veckan där vi får lära oss mer om vad EU Code Week verkligen på djupet handlar om. Kursen tar cirka 25 timmar i anspråk och löper fram till den 30/10. Du kan göra kursen i din egen takt och fortsätta efter detta datum men vill du ha ett certifikat för att ha gjort kursen behöver alla uppgifter vara klara till den 30/10. Här är länken till kursen;

https://blog.codeweek.eu/eu-code-week-deep-dive-mooc/#:~:text=The%20EU%20Code%20Week%20Deep,in%20the%20EU%20and%20worldwide.

Jag har själv anmält mig nu i helgen så vi kanske ses inne i denna härliga MOOC! Tänk på att denna MOOC är inte bara för oss pedagoger utan föräldrar, andra familjemedlemmar, vänner – ja, alla som är intresserade av programmering är varmt välkomna att delta! Varför inte göra den tillsammans i arbetslaget? Du kommer att få lära dig att programmering kan du arbeta med varsomhelst och närsomhelst.

Det finns en Facebookgrupp för lärare, den hittar du här på länken:

https://www.facebook.com/groups/774720866253044/?ref=pages_group_cta

EU Code Week välkomnar aktiviteter över hela året, inte enbart aktiviteter som är kopplade till just de datum då lärare över hela världen hyllas för sitt arbete. Var med du också i detta fantastiska samarbete! Vill du ha tips på vad du kan arbeta med? Det kommer i nästa inlägg om EU Code Week. Då ska du få en mängd både färdiga förslag och sådant du själv kan skapa.