Nytt på Malmö delar
Se tidigare BUFF vinnarfilmer – i klassrummet!
Många av filmerna som finns till under BUFF-veckan ”försvinner” sedan för gott, men åtminstone några av festivalens guldkorn från tidigare år finns tillgängliga som strömmande media för Malmös skolor.
Daniel Lundquist, programansvarig på BUFF, menar att ett viktigt syfte med festivalen är att exponera den unga publiken för ett bredare utbud av film än det som normalt finns tillgängligt här i Sverige: ”Det borde vara självklart att barn och unga erbjuds en mängd olika slags filmer från olika länder med olika tematik. Breda, kommersiella filmer och smalare filmer. Spännande filmer. Roliga filmer. Allvarliga filmer. Fantasifulla filmer.”
Huvudsyfte
Festivalchefen Mette-Ann Schepelern sammanfattar det så har: ”BUFF har som främsta mål att visa filmer med ett ungdomligt perspektiv på livet och världen, som får oss att förstå oss själva och varandra bättre.”
Tävlingar
Att en rad stora filmpriser delas ut varje år i samband med festivalen bidrar också till att synliggöra filmer som skiljer sig från det ordinarie biografutbudet här i Sverige.
- Malmö stads barnfilmspris
- Svenska kyrkans ungdomsfilmspris
- Unga filmjuryns pris
- Region Skånes kortfilmspris
- European Childrens Film Association Award
Kanske mest relevant för en festival som medvetet sätter barn- och ungdomsperspektiv i fokus är Unga filmjuryns pris – som delas ut varje år av en högstadieklass i Malmö som får se och bedöma tävlingsbidragen. Detta samordnas av Kultur för Barn och Unga. Svenska kyrkans pris delas ut till en ungdomsfilm som anses ”håller hög konstnärlig kvalitet och synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör både ungdomar och vuxna.”
Leva vidare
Många av dessa berättelser, även bland vinnarfilmerna, finns till under BUFF-veckan för att sedan ”försvinna” igen, men ett antal filmer varje år får leva vidare när de sedan köps in för svensk biografdistribution eller den institutionella visningsmarknaden.
Strömmande media
I Malmö stads utbud av strömmande media för skolan finns det gott om titlar som har synts till på BUFF under åren. Nytt bland dessa är två av förra årets vinnarfilmer, ’Regret!’ och ’Kick It!’ (se nedan)
Unga filmjuryns pris 2014: Regret!
Juryns motivering:
”Den här berättelsen berörde alla i vår klass både killar och tjejer. Tillsammans skulle vi kunna skriva en hel bok om alla starka känslor som väckts. Vårt intresse hölls vid liv genom hela filmen. Vi rekommenderar starkt den här filmen för barn och ungdomar. Ämnet får oss att tänka efter att våra handlingar leder till konsekvenser. En del går inte att ångra.” – Klass 8a från Malmö Idrottsgrundskola
Regret!
originaltitel: Spjit! / regi: Dave Schram / Nederländerna / 2014 / tal på holländska, textad på svenska / 95 min / FilmCentrum
Grundskola 7-9, Gymnasieskola
Utanförskap, övergrepp och kränkningar har blivit vardag för Jochem. Han mobbas av ett gäng i klassen och de flesta verkar tycka att det är helt i sin ordning – till och med klassföreståndaren. Två av hans klasskamrater, David och Vera, försöker gripa in när mobbingen går för långt – men frågan är om de agerar för sent. Filmen bygger på den nederländska författaren Carry Slees roman ’Spijt’.
Strömmande media / VS0157
http://selma.pedc.se/record=b1248536~S20*swe
Svenska Filminstitutets filmhandledning:
http://www.pedc.se/selma/handledningar/VS0157.pdf
European Childrens Film Association Award 2014: Kick It!
Juryns motivering:
“Through the strong performance by the young lead actress the film challenges us to explore our deepest fears and emotions and shows that a good story can travel the world in different shapes, touching children anywhere.”
Kick It!
originaltitel: Kule Kidz gråter ikke / regi: Katarina Launing / Norge, Sverige / 2013 / tal på norska, textad på svenska / 102 min / FilmCentrum
Grundskola 4-6
Fotboll, vänskap och kärlek – allt som gör livet värt att leva. Anja är 13 år och älskar fotboll men stöter på motstånd när hon vill spela med killarna. Anja ger inte upp utan fortsätter att träna med humöret på topp – men hela livet förändras när hon drabbas av leukemi. Fast besluten att bli frisk tränar hon på sjukhuset för att vara i form till årets stora fotbollsturnering.
Strömmande media / VS0160
http://selma.pedc.se/record=b1248537~S4*swe
Svenska Filminstitutets filmhandledning:
http://www.pedc.se/selma/handledningar/VS0160.pdf
Fler vinnarfilmer
Sedan tidigare finns dessa vinnarfilmer från BUFF tillgängliga som strömmande media för Malmös skolor:
Malmö stads barnfilmspris 2013: Kauwboy
Juryns motivering:
”Årets mest gripande film med barnskådespeleri i världsklass. En välgjord och hoppingivande film som tar oss med på en stark känsloresa om sorgbearbetning, kärlek och utsatthet. Den visar hur ett barn skapar en fantasivärld för att hantera sin verklighet och tar sig igenom en svår förlust genom att ta hand om en fågelunge. Filmen gestaltar en fin balans mellan sorg och vänskap ur ett barns perspektiv.”
Kauwboy
regi: Boudewijn Koole / Nederländerna / 2012 / tal på nederländska, otextad/textad på svenska / 78min / FilmCentrum
Grundskola 4-6, Grundskola 7-9
En dag hittar 10-årige Jojo en fågelunge som ramlat ur sitt bo. Han tar med den hem – men gömmer den för sin pappa, som sorger Jojos döda mamma och lider av kraftiga humörsvängningar. Jojo låtsas att mamman är på turné i USA och han ringer henne ibland i hemlighet. Fågeln blir snart en nära vän för den ensamme pojken.
Strömmande media / VS0065
http://selma.pedc.se/record=b1238976~S20*swe
Svenska Filminstitutets filmhandledning:
http://www.pedc.se/selma/handledningar/VS0065.pdf
Svenska kyrkans pris 2013: Broken
Juryns motivering:
“Varför drabbar detta kaos mig? Broken släpper respektfullt en bomb med frågor och vi får själva hitta svaren. Filmen berör svårigheten i att vara människa i en värld som faktiskt är oförutsägbar och där hoppet också finns.”
Broken
regi: Rufus Norris / Storbritannien / 2012 / tal på engelska, otextad/textad på svenska / 91 min / FilmCentrum
Grundskola 4-6, Grundskola 7-9, Gymnasieskola, Vuxen
När 11-åriga Skunk bevittnar en brutal misshandel på sin gata dras hon in i en infekterad konflikt som vänder upp och ner på hennes hittills trygga tillvaro. Baserad på boken med samma namn av Daniel Clay, som i sin tur är en modern tolkning av Harper Lees klassiker ’To Kill a Mockingbird’ (’Dödssynden’). OBS! Filmen innehåller inslag av starkt våld och fick 15 års gräns när den granskades av Statens medieråd.
Strömmande media / VS0050
http://selma.pedc.se/record=b1238509~S20*swe
Svenska Filminstitutets filmhandledning:
http://www.pedc.se/selma/handledningar/VS0050.pdf
Malmö stads barnfilmspris 2011: The Liverpool Goalie
Juryns motivering:
”Med ett innovativt formspråk och ett tempo som trollbinder har regissören lyckats fånga känslan hos barnet som gläntar på dörren till vuxenlivet. Fantasi och verklighet vävs ihop i en ickelinjär berättelse som samtidigt är både känslosprakande och skör. En utmärkt skådespelarensemble som toppas av huvudrollsinnehavaren och spännande sidoberättelser ger slutligen en insiktsfull bild av hur även små hjärtan mäktar med stora känslor.”
The Liverpool Goalie
originaltitel: Keeper’n til Liverpool / regi: Arild Andresen / Norge / 2011 / tal på norska, textad på svenska / 90 min / Swedish Film
Grundskola 4-6, Grundskola 7-9
Jo är 13 år och ska precis börja på högstadiet. Det gäller att hålla en låg profil och undvika onödiga dödsfällor som bollsport och skolans mobbare. Men när Mari, som är bra på fotboll, grym på matte och supersöt, börjar i klassen, vill Jo försöka imponera på henne.
Strömmande media / VS2853
http://selma.pedc.se/record=b1222698~S20*swe
Svenska Filminstitutets filmhandledning:
http://www.pedc.se/selma/handledningar/VS2853.pdf
Text: Chris Munsey, red. Pedagog Malmö
Bilder: FilmCentrum, Swedish Film