Sinnesutforskande

Svarta vinbär på kvist.

Hur luktar egentligen ett vinbär?

För någon vecka sedan mötte jag uppemot hundra pedagoger ute i Bokträdgården och guidade dem i en Sapere-övning med svarta vinbär, som vi plockade direkt från busken.

Sapere är ett latinsk ord som betyder ”att veta, att kunna” och det är en experimenterande och utforskande metod som vi kan använda oss av när vi bekantar oss med både okända och kända råvaror och måltider. Det var en fransk kemist som på 70-talet uppmärksammade att de franska barnen blev mer likriktade i sina matval och valde de söta och mjuka livsmedlen framför de andra grundsmakerna och olika konsistenser. Genom att titta på färg och form, känna på temperaturer och konsistens och lukta så kan vi få information om hur maten vi ska äta kommer att kännas i munnen. För vissa barn är det här utmanade men min upplevelse är att det här väcker en nyfikenhet hos barnen att ta en tugga och utforska hur det känns i munnen, vilken smak det har samt om det låter något när man tuggar på råvaran.

Genom att ”utsätta” barnen för olika texturer och smaker och uppmuntra dem att känna efter vad de får för olika upplevelser så ökar deras tolerans mot dessa vilket i längden bidrar till en bredare smakpalett samt att barnen i högre utsträckning vågar smaka. Att smaka på nya maträtter och livsmedel blir ett prövande för att se vilka sinnesupplevelser som uppstår snarare än att bara avgöra om det är gott eller äckligt.

Torsdagen och fredagen den 4-5 oktober kommer Förskoleförvaltningen tillsammans med Miljöförvaltningen att arrangera två kompetensutvecklingsdagar med temat ”Havet i förskolan”, där vi under en av eftermiddagens workshops kommer att utforska havet med alla våra sinnen med Sapere. För mer info se; https://kominnyheter.malmo.se/wp-content/uploads/2018/09/Inbjudan-havet-180823.pdf

Genomgående bland pedagogerna som jag träffade ute i skogen var att väldigt få hade någonsin luktat på ett vinbär och många blev förvånade över vilken lukt de har. Ord som källare, kräk, sött och fruktigt kom upp. Nästa gång du går förbi en vinbärsbuske, ta tillfället i akt och använd alla dina sinnen och förhoppningsvis kommer du att få nya upplevelser på köpet!

Text: Sofia Lönnquist