Sjöjungfru rör sig mot djupt hav

Sjöjungfru gjord av material från stranden.
Att gå och att undkomma livet skapar villervalla likt en flod. Sjöjungfru rör sig mot djupt hav. Det verkar tillgivenhet – hängivenhet till vatten*

Till sista träffen på söndag den 11 maj kommer en barnfamilj och flera vuxna. Det är betydligt varmare än förra gången och det är många andra besökare på Ribersborgsstranden. Vi promenerar minst en halvtimme innan vi kommer till första Land Art-stället. Under promenaden får alla uppgiften att observera, fundera och lyssna. Barnen är också redo att samla: några snäckor åker med i en plastlåda.Elev håller upp snigel.

Idag funderar vi kring temat fotosyntesen, växter och djur. Det är självklart att vi börjar med snäckan. Jag ber flickan som hittade den att visa oss hur en snäcka rör på sig. Sedan följer en rolig lek när alla framställer olika djur och alla får gissa vilket djur det handlar om. Och det blir tydligt att även vi vuxna mår bra när vi lekar.
När har du sist försökt att känna igen hur ett bi rör på sig? En snäcka? Ett lejon?
Det är inte möjligt att leka djur och inte skratta. Vi får även en intresserad publik.

Elev matar fåglar på gräsmatta.

Sedan berättar vi tillsammans en saga om fotosyntesen: Det märkvärdiga gräset. I sagan diskuterar ett grässtrå, ett bi, ett lejon och en människa maten. Grässtrået är väldigt spännande för att det ”äter” sol och vatten och luft. Lejonet föredrar biff. Fotosyntesen som begrepp är rätt så abstrakt för barn och fotosyntessagan bjuder till en möjlighet att nå temat på ett lekfullt sätt.

Och, så klart, skapar vi Land Art med sagans figurer.Konstverk gjort av bokhängen.

Konstverk av bokhängen.

Före lunch lär vi känna några träd genom en konstteknik som heter frottage. Vi arbetar två och två. En håller pappret på trädets bark och en gnuggar med färgkrita på pappret. Vi får snart uppleva om trädets bark är slät eller skrovlig. Vi målar konturer och former i glada färger och sedan ställer vi ut bilderna på gräset.

Teckningar med pinnar som ligger ovanpå.

En sista lunch på stranden och det är dags att fundera om allt som finns där. Som stranddetektiver letar vi efter föremål: tång, musslor, stenar, drivved, skräp. Vi håller på att skapa en fisk av tång när en mystisk varelse dyker upp, kanske på besök från Köpenhamn?

Konstverk gjord i sand.

Men projektet är inte klart än: söndag den 8 juni 2014 har vi utställning i Ateljé XX. Det blir ett mysigt och roligt sätt att sluta kursen. Alla som besöker ateljén är inte bara åskådare utan även delaktiga som konstnärer.

Tavla uppsatt på vägg.

Vi firar projektet tillsammans med knytkalas och skapar även lite ”sand art”.Konstverk gjort av sand.

Tack till alla deltagare i studieprojektet som är klart men Konst i naturen fortsätter. Om du vill veta mer, läs nästa blogginlägg!

*Vattennymfen av Anisur Rahman