Skolbibliotek för hållbar utveckling

Illustration: Kristian Ingers
Det har varit tyst från mig nu en längre tid och det beror på att jag och min kollega Maria Göransson varit fullt upptagna med sortering, plockning och packning av böcker på de tre skolorna: Malmö latinskola, Mediegymnasiet och Heleneholms gymnasium.

Till vår hjälp har vi haft personal från Centrum för pedagogisk inspiration. Det rör sig nämligen om ett väldigt tidskrävande och tungt jobb. Totalt har vi hanterat över 40 000 böcker och utskicken med boklådor har gått till drygt 50 skolor i Malmö stad, både kommunla och friskolor. Närmare 20 000 böcker har fått nya hem på skolor i Malmö och det är en stor glädje att böckerna kommer andra skolor och elever till del.

Det billagaste och minst resurskrävande alternativet hade annars varit att kasta böckerna direkt i soptunnan. Det enorma arbeta vi lagt ner har alltså varit oerhört tidskrävande och kostsamt och bör därför snarare ses ur ljuset av hållbar utveckling och miljömedvetenhet.

Ungerfär 10 000 böcker flyttas över till Malmö latinskola som under hösten kommer att husera i Heleneholms lokaler på Munkhättegatan. De ca 10 000 böckerna som blir över från sammanslagningen av biblioteken kommer att gå till avslutningen för Malmö Nordic 2013 i samband med Malmö festivalen. Konstmanifestationen Malmö Nordic 2013 lyfte i ett unikt samarbete fram Malmös tre stora konstinstitutioner, stadens gallerier och andra aktörer inom samtidskonstområdet, med utställningar och arrangemang utifrån sitt respektive nordiska perspektiv. Mer kan du läsa här.

De firar avslutningen av vårens stora konstsatsning i Malmö, Malmö Nordic 2013, med att starta ett kreativt bokkalas. Tanken är att man ska kunna ta med böcker hem, bygga torn, karva som Guy Laramee, skriva om, göra kläder, vika pappersplan eller… Endast fantasin kan sätta gränser för din kreativitet.

Till hösten kommer bildläraren Lena Ansner, tillsammans med eleverna som går estetiskt program med inriktningen bild och form, att tillverka konst som är tänkt att smycka den nya skolan. Det är verkligen helt fantastiska kreationer man kan göra med återvunnet papper.

Bilderna i detta inlägg kommer från Pappersmakarnas utställning i Café Rönnen. Pappersmakarna är en del av Daglig verksamhet för funktionshindrade i Malmö stad. De återvinner och tillverkar själva sitt papper av gamla böcker och tillverkar sedan kort, brevpapper, kuvert, askar, smycken, saker i papier maché och mycket mycket mer….

Från första juni har jag nytt jobb som samordnande bibliotekarie på CPI, men jag kommer att stötta Maria Göransson med sammanslagning fram till midsommar.

Text: Karin Ahlstedt