Skolbibliotek i fokus : Västra hamnens skola

Två barn läser varsin bok.

Fakta om Västra hamnens skola.

Jeanette Jensen är fritidspedagogen som har ett brinnande intresse för skolbiblioteksfrågor. Hon vill förvandla skolans bokrum till ett aktivt skolbibliotek, där verksamheten är något mer än in- och utlån.

I dagsläget är skolbiblioteket bemannat blygsamma tre timmar i veckan, men Jeanette har ändå hunnit dra igång boksamtal, högläsning och boktips ute i klasserna. Boksamtal enligt Chambers metod har hon provat med ettor, tvåor och åttor. Högläsning är ett bra sätt att lära känna förskoleklassbarnen, men Jeanette tycker att det passar alldeles utmärkt även på högstadiet.

Det är viktigt att göra barnen källkritiskt medvetna tidigt och därför kommer Jeanette i höst att arbeta med materialet ”Nosa på nätet” med andreklassare och deras lärare.

– Det finns så mycket information på nätet och barnen har svårt att avgöra vad som är sant och vad som är falskt, så detta känns angeläget.

Drömmen är ett heltidsbemannat bibliotek, säger Jeanette. Då skulle jag kunna utveckla samarbetet med lärarna och göra bibliotek till en samlingspunkt för eleverna, där de kan få hjälp med läxläsning.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.