Skolbiblioteksverksamheter som inspirerar

Augustenborgsskolans bibliotek.
Augustenborgsskolan och skolbiblioteket

Varje vecka sprids bilder från skolbibliotek i Sverige genom det nationella Instagramkontot Skolbibliotekarierna. Två skolbibliotekarier i Stockholm (Cilla Dalen och Lena Moser) står bakom och administrerar kontot. Det fungerar som ett stafettkonto där stefettpinnen går mellan olika skolbibliotek runt om i Sverige. Genom att sprida bilder av olika verksamheter vill kontot Skolbibliotekarierna lyfta och visa metoder, tips, verksamheter, lösningar och utmana våra tankar om vad en skolbiblioteksverksamhet kan vara.

Skolbibliotek anmäler sig till en valfri vecka och delar under denna vecka med sig av sin verksamhet. Det betyder att det också finns ett väldokumenterat arkiv över metoder och arbetssätt för den som vill veta mer om hur man kan arbeta på sitt skolbibliotek.

Under följande månad kan ni följa några grundskolor från Malmö på detta konto. Augustenborgsskolan (vecka 18), Klagshamnsskolan (vecka 19), Örtagårdsskolan (vecka 20) och Munkhätteskolan (vecka 21) delar med sig av sin vardag och verksamhet som utgår från skolbiblioteket.

Jag passade på att ställa några frågor till Ljubica Spasovic som arbetar på skolbiblioteket på Augustenborgsskolan.

Varför anmälde du ditt skolbibliotek till att visa sin verksamhet under en vecka?
Jag vill visa att skolbibliotek är en verksamhet, inte bara en resurs. Stor del av verksamheten har pedagogisk inriktning och vi har ett fruktbart och kontinuerligt samarbete med lärare och fritidspersonal. Men det är inte något som syns utifrån. Stafettkontot är ett av flera olika sätt som skapar möjlighet att nå ut och synliggöra vad ett skolbibliotek gör.

Vad tycker du är det bästa med att följa andra skolbibliotek som visar sin verksamhet?
Man blir verkligen inspirerad och får många tips och idéer! Det är härligt att se vad andra gör och kommer på. Man är väldigt ensam i sitt jobb på skolan så nätverkande bidrar till att utveckla verksamheten.

Har du ett skolbibliotek som vill synliggöra sin verksamhet? Läs mer om hur du kan anmäla ditt skolbibliotek här.