Smidig in- och utcheckning med en surfplatta

Rastvakt med reflexväst checkar in barn som står i kö framför honom på sin läsplatta.
Hassan checkar in eleverna på Tygelsjöskolan

Tygelsjöskolan använder en surfplatta med sim-kort på ett smart sätt för att checka in och ut elever i Skola24. 

Anders Nilsson arbetar som förskollärare/IKT-pedagog och berättar om Tygelsjöskolans effektiva rutin för in- och utcheckning av eleverna. När eleverna kommer till skolgården går de fram till ansvarig i skolpersonalen som checkar in eleverna i Skola24. Eleven kan då meddela att de till exempel ska hem tidigare och skolans personal får tillgång till informationen. Samma rutin används när eleverna ska gå hem då personalen checkar ut dem. 

Rastvakt med reflexväst håller läsplatta.– De flesta vårdnadshavare tycker att systemet fungerar utmärkt, konstaterar Anders Nilsson nöjt. Till exempel kan vårdnadshavarna lägga ett meddelande till skolpersonalen att Kalle S ska till tandläkare och går hem kl.14. 

Att använda digitala lösningar istället för analoga har sina fördelar. Anders fortsätter att berätta:

-Vårdnadshavarna samt personal kan ta del av informationen som finns samlat på en plats. Istället för att skicka lappar så finns informationen i systemet vilket är ett effektivt arbetssätt. Personalen kan snabbt logga in på Skola24 och se närvaro och frånvaro på skolan.

Att se möjligheter med digitaliseringen har sina fördelar men också utmaningar. Anders berättar:

– Det är viktigt att få in en rutin att vårdnadshavarna ska gå in på Skola24 och skriva in information. Om vårdnadshavaren har problem med att logga in så kan de kontakta skolan via mejl eller ringa. De flesta av dem tycker att systemet är toppen, säger Anders Nilsson glatt.

Anders berättar om fördelarna med att använda en surfplatta med SIM-kort:

– Surfplatta med ett SIM-kort och abonnemang kostar inte så mycket. Det är en fördel att använda om skolans wifi inte når ut till skolgården eller om klassen ska åka iväg på en utflykt.