Sveriges nationaldag, fröbomber och en påminnelse om skolstartsövningar!

En Sverigekarta och prästkragar

Sommaren närmar sig med stormsteg och i veckan kommer många ystra studenter att springa ut på landets skolgårdar och veckan därpå är det skolavslutning och sommarlovsstart. Att vi tipsar om Malmö delars bank av skolstartsövningar beror helt enkelt på att ge er pedagoger en påminnelse om att det finns en hel del att hitta när ni kommer tillbaka i augusti och planerar för era första dagar. Denna vecka ger vi er därför ett axplock av samarbetsövningar, namnlekar och tillhörighetslekar som passar fint den där första kanske lite pirriga veckan i augusti. Dessutom bjuder vi på en riktig fröbomb till de viktiga bina:

Sveriges nationaldag – en kahoot om vårt avlånga land

Den 6 juni är det Sveriges nationaldag och numera en helgdag. Passa på att lära dina elever lite mer om vårt älskade och avlånga land genom att tävla med en kahoot om just Sverige. För hur långt är Sverige egentligen? Hur många landskap har vi och vilka bär äter vi mest av?

Bina behöver mat – gör fröbomber

Matbristen är ett stort problem för dagens vilda bin! Ängsblommor lockar till sig bin men även fjärilar och humlor. Nu kan ni vara med och gynna den biologiska mångfalden genom att göra fröbomber.

Namnlekar

Här hittar du flera olika namnlekar som passar i en ny grupp. På ett lättsamt och lekfullt sätt lär eleverna känna varandra och leker samtidigt in varandras namn i minnet.

Brev till mig själv när jag tar studenten 

Att låta eleverna skriva brev till sig själva när de tar studenten är en uppskattad resurs. När man är alldeles ny i en klass har man många tankar och funderingar kring både vad som ska hända och vad man känner inför sin nya situation. Att få tillbaka brevet på sin studentdag som man skrev till sig själv precis där i början brukar framkalla många skratt och tankar.

Sex steg mot ett gemensamt klassrumskontrakt

När vi delar förväntningar, mål och gemensamma ramar frigörs oxytocin och vi känner samhörighet. Skapa goda förutsättningar för en trivsam klassrumsmiljö, för lärande och samarbete genom att fundera ut gemensamma klassrumsregler som ni kan enas om.  Att komma överens om och bestämma hur ni vill ha det tillsammans skapar också en känsla av kontroll. Så låt elevernas men också dina förväntningar ligga till grund för ett gemensamt kontrakt. Tänk till och klura tillsammans. 

Flytta tennisbollar – en samarbetsövning

Den här tävlingen över på samarbete i gruppen. Eleverna ska flytta tennisbollar från en hink till en annan utan att använda händerna! Övningen passar stora som små. 

Vi önskar er fina avslutningar och avsked i veckorna som kommer!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.