Start för Tångskogsjakten

Uppstartskonferens för Forskarhjälpen 2023 Tångskogsjakten på Nobelprismuseet i Stockholm, där Apelgårdsskolan är en av de deltagande skolorna för nionde gången.

Åkte från Malmö 4.04 med tåget i riktning mot Stockholm. Det gick snabbt och friktionsfritt (inga kor på rälsen) och tåget var framme vid 8.45. Efter en småregnig och kylig promenad genom stan, kom jag fram till Nobelprismuseet i Gamla Stan strax efter 9.00.
Forskarna från Stockholms universitet samt Anna och Paulina från Nobelprismuseet tog emot och efter fika och guidad tur i museet var det dags att dra igång årets Forskarhjälpen-projekt.

Vi var cirka 30 lärare på plats representerade olika skolor från Umeå i norr till Malmö i söder från framförallt kustnära samhällen.

Först fick vi höra föreläsningar av Lena Kautsky och Ellen Schagerström från Stockholms universitet som håller i projektet och de berättade om syftet med det hela.

Våra elever i årskurs 7 på Apelgårdsskolan ska bland annat undersöka tång, framförallt blåstång, och vilka organismer som lever i tångruskorna. Ingen stor undersökning har gjorts om detta sedan 1976, och i och med att vi är många deltagande skolor runt Sveriges kust blir underlaget förhoppningsvis stort och användbart. Vi kommer att arbeta med detta nu i slutet av våren men även i början av höstterminen.

Efter introduktionen fick vi höra tre föreläsningar; Åsa Austin Nilsson från Stockholms universitet pratade om sin forskning om grunda vikar, vetenskapsjournalist Emma Frans berättade om hur man skiljer solid vetenskap från skräpforskning, och Mats Berggren från Göteborgs universitet talade om invasiva arter. Mycket intressant och lärorikt!

Efter ytterligare information om projektet av Lena och Ellen både före och efter en god lunch var det dags att promenera till färjan mot Djurgården och vidare mot Skansen och Östersjöns hus, där vi guidades runt och bland annat beundrade fiskarna. Efter att ha fått prova delar av det experiment eleverna ska göra var det hög tid att skynda iväg med buss mot Centralen med en enorm kasse med utrustning till de övningar vi ska göra med eleverna. Tåg gick mot Malmö 17.22 efter en lång, rolig och händelserik dag!