Tempus fugit

Närbild på gammal analog klocka.

Först på min lista denna vecka är att lägga ut en efterlysning. Jag undrar nämligen var vecka 36 och 37 tog vägen. Förvisso är jag van vid att tiden går fort, men det är omvälvande när jag i fredags eftermiddag insåg att jag gärna hade haft en dag till att jobba innan veckan var slut (och nä jag jobbar inte på helgen om det inte är kris).

Vad har då fått tiden att gå så fort? Jo, spännande saker som direktupphandlingar och ärvda fastighetsärenden. Utöver det har alla administrativa chefer i grundskoleförvaltningen träffats på Forum för administrativa chefer. Nu handlade det mer om information från förvaltningen än tillfälle för frågor och nätverkande, men det är två tillfällen till inplanerade denna termin så det finns säkert möjlighet till det längre fram. Med tanke på hur det rasslar till i mejlboxen varje dag så inser jag hur viktigt det är för förvaltningen att nå ut med information. Jag tänker dock att vi träffas bara tre gånger denna termin, så den långsiktiga vinsten är nog att vi får lära känna varandra bättre.

Tillbaka till upphandlingarna. Nu är det så att jag gillar ramavtal, eftersom de generellt sparar tid. Oavsett vilket belopp det handlar om i en direktupphandling så tar processen tid. Först ska avtalskatalogen sökas igenom för att försäkra sig om att det inte finns ett ramavtal, därefter gäller det att hitta tre leverantörer som erbjuder det du behöver, sedan skriver man en offertförfrågan som följs av väntetid. Allt ska dokumenteras och är beloppet över 10 000 kr ska det diarieföras. Det är egentligen inte svårt och jag har hanterat upphandlingar tidigare, men det äter tid. Även vid avrop mot ett ramavtal kommer man inte undan att tiden springer iväg. Jag är medveten om att detta kan vara en spegling av att jag inte tycker om att vänta, men jag jobbar på det.

Den andra biten som får tiden att försvinna är då hanteringen av fastigheten. Den faktiska skolbyggnaden. Den som alla tar för given. Här är det viktigt att hålla sig till gränsdragningslistan. Den lista som delar upp ansvaret mellan fastighetsförvaltaren och hyresgästen. Vad betalar skolan respektive förvaltaren för? Är det en verksamhetsanpassning eller inte? Många frågor och det hjälper att läsa på inför varje möte, och att fråga när det är något jag inte förstår.
De nästkommande veckorna innehåller fler utbildningar inom GDPR och ekonomi, och vi får inte glömma Pedagog Malmö Live nästa vecka. Det ska bli roligt. Vi ses där!

Av: Tobias Sonestedt
Bild: Colourbox

PS. Egentligen borde rubriken varit: Sed fugit interea, fugit irreparabile tempus, men det hade varit lite väl mycket, eller hur?