Kreativa resurser för klassrummet och utveckling för dig som pedagog
Timmen med kod
Timmen med kod är en entimmes introduktion till datavetenskap och programmering tänkt att visa på att alla kan lära sig grunderna.
Vem som helst som är lite nyfiken kan helt utan förkunskaper registrera sig på Timmen med kods hemsida och delta med ett eget event. Bakom timmen med kod står den icke vinstdrivande code.org vilka stöttas av bla Microsoft, Apple och Amazon.
Läs mer om timmen med kod här.
I Malmö stads skolor uppmärksammar vi timmen med kod på bl a
Rönnenskolan där Henrik Hahne i tisdags introducerade eleverna till code.org och där de som var intresserade sedan fick fortsätta utforska kod efter eget intresse. Någon hackade ihop sin egen Flappy Bird-klon där det bara rasslade in poäng, en tjej passade på att uppdatera sina kunskaper i HTML då det var flera år sedan hon byggde hemsidor senast. En kille provade på Java medan en annan testade C++. Många av de här mer avancerade kurserna hittas på CodeAcademy.
Sundsbroskolan programmerar en gång i veckan med år 5 och 6. Se vad de gör här.
På Söderkullaskolan har eleverna programmerat i Kojo. Där skriver man förenklad kod för att få en sköldpadda att rita objekt på en yta. Läs mer här.
Tygelsjöskolan har arbetar med dansprogrammering och arbetat med Bee-bots, små programmerbara robotar. På iPaden tipsar de om appar som The Foos och LightBot.
På Videdalsskolan programmerar man sedan länge i bl a Scratch. Läs mer här.
Malmö Internationella skola arbetar i Hopscotch som också är en form av blockbaserad programmering.
Annebergsskolan programmerar var vecka på fritids.
Den 10 december var det också 200 år sedan Ada Lovelace föddes, världens första programmerare. Läs om Ada här.