Trasig, men aldrig sönder

Solros med ansikte.
Film är mer än bara underhållning för stunden. Det finns få saker som man kan bli så berörd av. En bra film, eller t o m en bra scen bär man med sig hela livet.

Det kan vara att du skrattade dig dubbelvikt första gången du såg Ace Ventura: Pet Detective (1994), eller kämpade med tårarna i biomörkret när E.T. åkte hem. Vi har alla våra egna ögonblick att minnas, men vad som är än mer fantastiskt är vad som händer när vi delar med oss av våra upplevelser efter att ha sett samma film.

Veckans film är långfilmen Broken (2012), som finns tillgänglig i Malmö stad som strömmande media. Jobbar du i en annan kommun, kan du höra med din AV/media-central om filmen finns tillgänglig för dig. Som vanligt är det viktigt att titta på filmen själv innan du visar den i din klass. Det förekommer en del grafiskt och realistiskt våld, vilket gör att den eventuellt inte passar alla klasser. Filmen fick en 15-årsgräns när den visades på bio i Sverige.

Broken berättar om 11-åriga Skunk och hur hon rör sig från sin naiva och oskuldsfulla barndom, till den mer komplexa vuxenvärlden, där allt inte är svart och vitt. Skådespelarna briljerar i sina roller och i stort sett varje scen kramar om publiken. Antingen hårt och oförsiktigt, eller ömt och kärleksfullt. Broken är en film med ett känsloregister som bara kan matchas av ett regnbågsspektrum och det finns många frågor som går att lyfta ut ur filmen och direkt in i klassrummet. Till hjälp kan man då använda den utmärkta filmhandledningen som är tillgänglig via Selma-länken lite längre ner, men läs den inte innan du har sett filmen, eftersom den innehåller en del sk ”Spoilers”.

Filmer av den här kalibern kräver efterarbete eftersom inte alla frågor får något svar. Regissören och manusförfattaren har valt att inte knyta ihop alla trådarna och det ger eleverna stor frihet att själva formulera sina svar. Utöver det avviker redigeringen från många andra filmer med sin korsklippning i några centrala scener, där tid och rum inte följs åt på ett sedvanligt linjärt sätt. Detta i sig kan diskuteras, men det kräver en förförståelse kring några av filmmediets begrepp. Filmhandledningen lyfter flera exempel på hur filmanalys kan appliceras på denna film, men har man aldrig arbetat med det i klassrummet tidigare, kan det vara bra att använda en enklare film att öva på först innan man ser Broken.

Trailer:

Du visar för närvarande ett platshållarinnehåll från youtube. För att komma åt det faktiska innehållet, klicka på knappen nedan. Observera att detta kommer att dela data med tredjepartsleverantörer.

Mer information

För Malmö stad:
Broken som strömmande media i Selma

Under resten av vårterminen kommer jag att försöka tipsa om en spelfilm i månaden från vår strömmande media-server. Dagens budskap blir avslutningsvis – film förgyller inte bara vardagen, den förgyller även själen.