Unga energiambassadörer representerar Skåne i Norge

Texten
Att arbeta med  FIRST LEGO League innebär att få lösa och fördjupa sig i samhällsrelevanta problem/utmaningar. I år har temat varit ”SUPERPOWERED” och det handlar om att lösa de energiutmaningar vi har i världen. Det innebär att alla lag ska hitta en egen unik lösning som inte finns i dag.

Att besöka utställningarna på finalerna är som att vandra i framtiden där den ena fantastiska lösningen avlöser den andra och de inger alla hopp om framtiden att lyssna på de unga när de presenterar sina tankar och visioner. 700 barn och unga från 4/5 år upp till 16 år har under åtta veckor arbetat med att förstå vad energi är, hur det används för att sedan anta utmaningen att finna lösningar på hur närmiljön kan förbättras/förändras utifrån våra ungas sätt att se på tillvaron. Här behöver de ta kontakt med näringsliv och samhället och möjlighet att utveckla tankar/produkter i ett nära samspel med dem.

Att arbeta med de processer som ingår i FLL så sätts programmering och teknik i ett sammanhang tillsammans med alla de andra skolämnena i en kontext för våra unga där de med dessa som verktyg kan påverka och förändra samhälleliga strukturer då de utvecklar sina entreprenöriella förmågor i autentiska sammanhang. Alla som deltar i FLL är ingenjörer, konstruktörer, innovatörer, kommunikatörer och inte minst ambassadörer för att barn och unga är redo att delta i vår samhällsutveckling; inte sedan ”i framtiden” utan nu. Framtiden är redan här och det är våra unga som behöver vara med och forma den redan nu. Det visar de med stolthet där deras motivation att påverka och vara delaktig är drivkraften för deras kreativitet.  

Vad är First Lego League?

FIRST LEGO League är en världsomspännande tävling med över en kvarts miljon tävlande elever där tävlingsmomenten varje år utgår från ett nytt tema. De senaste åren har det handlat om vattenförbrukning/användning, rymden, transporter och att skapa funktionella samhällen för alla.

På Regionfinalen 2022 så gick så många som fyra lag vidare till den Skandinaviska finalen på Equinor HQ den 3 december i Oslo och dessa är:

Från CHALLENGE

Future engineers, Lund

Amaryllis, Malmös Akademiska Förening

Från EXPLORE

Hermodsdalsskolan, Malmö stad

Pilängskolan, Landskrona stad

I skrivande stund så är lagen med väskor och hjärtan fyllda av förväntan och spänning på väg till Oslo för att för första gången, för de flesta utom för Future Engineers som även representerade Skåne 2021, vara med i den Skandinaviska finalen. Här kommer de att få göra sina, hitintills, livs största redovisningar och robotkörningar när runt 50 lag är där för att  kämpa för att ta sig vidare till någon av världsfinalerna. Oavsett var de placerar sig så fortsätter de att forma sig själva, varandra och andra till entreprenöriella innovatörer!

Det är med stor spänning vi ska följa deras resa och upplevelser när de väl är framme för imorgon kommer Equinor att skälva av spänning, hejaropen kommer att skalla genom lokalerna hela dagen, lag som aldrig tidigare har träffats kommer att samarbeta och hjälpas åt, ge varandra high fives och inte minst hitta nya vänner från både Sverige och Norge. Det kommer att bli en dag att minnas för alla som är där! Vi från Föreningen FIRST Lego League Skåne och Regionfinalen önskar alla lagen stort lycka till och håller alla tummar och tår för er  imorgon och mest av allt att ni kommer att ha det fantastiskt roligt och njuta av att vara där från början till slut!

Vi hejar på er och för alla er som är nyfikna och vill följa eventet live så kommer den att streamas via FIRST LEGO League Scandinavia´s Facebooksida så gör som många andra och bänka er för ett mycket spännande event på lördag!

Mer information om FLL kommer inom kort för er som är nyfikna på hur ni kan göra för att gå med!

Vi ses i streamen på lördag!