Unge Merlin av Tony Bradman

Bokomslag till Unge Merlin.

Bokomslag till Unge Merlin.Berättelsen om den unge, fattige pojken Merlin är en hjältehistoria som är hämtad ur den keltiska mytologin. Merlin bor ensam med sin mor och är inte särskilt väl sedd i byn där de bor. Ända sedan han var liten har han gång på gång hemsökts av förskräckliga mardrömmar. De skrämmer honom mycket, men hans mor verkar inte särskilt bekymrad. Du är speciell, säger hon och Merlin känner på sig att hon har rätt.

En dag kommer en grupp soldater till byn. De beordrar Merlin att följa med dem. Det är kung Vortigern, härskare av Britannien, som vill ha tag på honom. Merlin vågar inte annat än att göra som soldaterna säger, men känner samtidigt på något sätt att han gör rätt.

Efter en lång och hård färd anländer Merlin tillsammans med soldaterna till kungen. Det visar sig att kungen sökt efter en pojke som inte har någon far, för att använda honom som blodsoffer. Det vilar nämligen en förbannelse över landet Britannien efter kriget mot saxarna och kungens rådgivare har sagt honom att det enda sättet att blidka ödet är att offra en pojke och sprida hans blod.

Merlin blir naturligtvis förskräckt, men det är nu hans magiska krafter gör sig gällande. Han är nämligen något mer en vanlig pojke, han har speciella krafter. Något som han anat i hela sitt liv men först nu får användning för i kampen för att rädda sitt land. Merlin lyckas fly och nu vidtar en spännande kamp.

Detta är en berättelse om en annorlunda pojke, som stärks i förvissningen om att han har en speciell begåvning och en viktig uppgift i livet. Kanske kan fungera som en igenkänningsfaktor för ungdomar idag, även om historien utspelar sig för länge, länge sedan. Framförallt är det en spännande saga där det händer saker på varje sida. Man vet att Merlin är en hjälte och att han skälvklart kommer att klara sig, men man drivs att läsa vidare. Boken är illustrerad med svartvita teckningar, kapitlen är korta och det går snabbt att ta sig igenom boken.

Utgiven på bokförlaget Argasso och lämplig från 10 år och uppåt.