Uppstartskonferens för Forskarhjälpen Fullkornsjakten

Omslag av kompendium.

Forskarhjälpen Fullkornsjakten – ett samarbetsprojekt med forskare från Chalmers och Göteborgs universitet

 

Omslag av kompendium.

Dagen inleddes med tågresa från Malmö 7.04 tillsammans med min kollega Sema. Det började bra, men hängde upp sig redan utanför Eslöv med en förrymd kalv som traskade runt på spåret. När kalven väl behagade flytta på sig gick tåget vidare norrut och vi var framme vi Sthlm C strax före 12.00.

 

 

Vi promenerade mot Stortorget i Gamla Stan ätandes varsin tunnbrödsrulle med mos, men var tvungna att passa på att stanna för att ta en bild på en av våra blivande Nobelpristagare, som stod vid Tage Erlanders plats och pratade med folk bland turistbussar och utländska journalister. Det var roligt att få en skymt av Greta Thunberg, och förstås extra roligt med tanke på var vi var på väg någonstans!

 

 

Greta Thunberg i Stockholm.

 

 

 

 

 

 

När vi kom fram till Nobel Prize Museum 12.30, hälsade vi på gamla bekanta från tidigare konferenser och lämnade våra jackor i garderoben utanför Svenska Akademien.

 

 

 

 

Konferensen inleddes med information om Forskarhjälpen, som i år kommer att involvera högstadieklasser från 25 olika skolor i hela Sverige. Upplägget var konkret och tydligt och kan kopplas till FN:s globala hållbarhetsmål, samt ungdomars kostvanor.

 

 

Vi fick lyssna till föreläsningar från årets Forskarhjälpen-forskare Karin Jonsson från Chalmers, Veronica Öhrvik från Livsmedelsverket och Karin Arkbåge från Lantmännen. Allt var mycket intressant och så snabbt det går att få fullt fokus på fullkorn!

Nobelsmedalj ligger i förgrunden och elever äter bakom.

 

 

Det kommer att bli extra bra att kunna arbeta ämnesövergripande med detta i NO och hemkunskap!

 

Efter en händelserik eftermiddag med kort guidning av Nobel Prize Museum och information om detta nya projekt där vi återigen var den enda deltagande skolan från Malmö (men där Skåne även kommer att representeras av Kävlinge och Bara) avslutades dagen med trevliga samtal och fullkornsinspirerad god mat innan det var tid att promenera tillbaka mot tåget.