Vad har skog och bilbränder att göra med radikalisering?

Av Felix Unogwu
Mattias Torstensson

En ny video från Islamiska statens mediacenter visar följarna att mordbrand är högst rankat bland låggradiga terroriststrategier och de uppmuntrar brandattacker på naturen. Förödelsen och dödligheten av skogsbranden i Kalifornien 2018 hålls högt och lyfts fram som ett gott exempel. Med 85 döda, var skogsbranden den dödligaste och mest destruktiva skogsbranden i Kaliforniens historia. Det var också den dyraste naturkatastrofen 2018 i termer av försäkrade förluster.

Den fyra minuter långa videon visar bilder på vapen och en borrmaskin, och en röst predikar för jihadister att titta runt omkring sig efter vapen som kan förstöra för dem som de anser vara fiender till Allah.
Videon kallar jihadister som är ensamvargar och behöver hjälp med att taktiskt genomföra terroristhandlingar. Den visar bland annat scener ifrån Orlandomassakern 2016 där 49 personer fick sätta livet till. Följarna uppmanas att hörsamma kallelsen, ”vi vet att ni vill men ni saknar rätta verktygen för att nå dit”.

Videon uppmanar följarna att ”om du visste hur och om du hade ett vapen skulle du inte tveka att göra din plikt gentemot islam och bli en jihadist”. Följarna instrueras att sluta leta efter problem och istället leta efter lösningar i deras fortsatta kamp för att döda och förstöra.

”Tänk på saker runt dig som du enkelt kan använda utan att dra uppmärksamhet till dig själv, som kan leda till död, förstörelse och förluster för våra fiender” fortsätter berättarrösten. ”Ja, broder, det är det vapnet som är inom räckhåll för oss alla. Även barn vet hur man använder det. Människor har använt det i alla tider för att skada sina fiender. Ja, det är elden jag pratar om”.

Videon visar detaljerade listor på vapen som granater, gevär, bomber och pistoler, som alla är exempel på användbara redskap men inte särskilt tillgängliga för gemene man.

Nästa bild visar en ny lista på mer tillgängliga saker som knivar, gift, rep, bilar, och tändare. De olika sakerna på listan är rankade, och som exempel får tändaren fem stjärnor, bilen fyra stjärnor (för påkörning, bilbomber, eller bilbränder) och ett handvapen tre stjärnor.

Berättarrösten fortsätter att argumentera för eldens kraft genom att visa på förödelsen i olika länder. Skogsbränder, fält som brinner upp, städer och byar som helt utplånas, och de otaliga brandmän som jobbar förgäves för att stoppa bränderna. Berättarrösten berättar att dödsantalen i olika bränder ibland överstiger dödstalen efter stora attacker av mujahedeen där vapen och bomber använts.

Videon vill ge råd till ”wannabe-jihadister” att se sig omkring, studera omgivningar där de lätt kan göra skada utan att dra till sig uppmärksamhet. De uppmanas också att eliminera alla bevis innan de lämnar platsen.

Videon är ett instruktionsverktyg, och en påminnelse att terroristorganisationer som ISIS konstant utvecklar och förändrar sina strategier för krigföring. Användandet av sådant som finns i ett vanligt hushåll skapar möjligheter, särskilt för sårbara unga människor, att delta i handlingar de sannolikt inte skulle ha tänkt ut på egen hand.

Vi kan behöva vara vaksamma på att bilbränder, skogsbränder, husbränder inte nödvändigtvis har uppstått naturligt, och inte heller nödvändigtvis av en mordbrännare i traditionell mening, utan att de kan ha anlagts av någon som är radikaliserad.