Valspurt i undervisningen!

partiloggor och Rosenbad

Det är valvecka i Sverige och runt om i landet övar sig elever i demokrati genom skolval för att vara förberedda när det är dax att rösta på riktigt. Att ha kunskap om hur Sverige styrs, hur ett val går till och hur en regering bildas är viktig kunskap och en grundläggande kunskap för livet. Lika viktigt är det att ha kunskap om att det svenska valsystemet grundar sig på allmän och lika rösträtt och att valen ska vara fria, hemliga och direkta. På Malmö delar har vi för tredje och sista veckan fokus på valet för denna gång.

Malmö delars framsida har vi valt ut resurser som passar väl som förberedelse och efterarbete och handlar om styrelseskick, informationssökning, samhälle och hur valet fungerar.

Valet i undervisningen från Sveriges riksdag 

I fokus denna vecka är en resurs som bjuder på undervisningsmaterial från Sveriges riksdag. Resursen passar bra för att introducera och fördjupa sig i riksdagen och dess roll i samhället. Materialet vänder sig i första hand till elever på högstadiet och gymnasiet.

Här kan eleverna se en kort film om hur ett riksdagsval går till, vad som händer i riksdagen efter valet och hur en regering bildas. De kan även testa sina kunskaper i ett quiz och göra bifogade övningar.

Vi önskar er en fin valvecka och tackar för det fina arbete ni gör mot en tryggad demokrati runt om i Malmös skolor!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.