Världspremiären av julkalender 2014 – ”Alla behövs!”

Elever trycker på stor röd knapp.

Decembers första dag och klockan är snart nio. I bakgrunden hörs ett sorl av förväntningar blandat med lågmäld julmusik. Vi är på Högaholmsskolan, i klassrummet där 6a och läraren Maja Bergqvist huserar.

Under hösten har Maja och eleverna arbetat intensivt med att skapa en julkalender. Den har fått namnet ”Alla behövs!” och publiceras på Pedagog Malmö. Målet med kalendern är att visa att alla människor har lika värde och att alla behövs i ett samhälle.

Förberedelserna för publiceringen av första avsnittet är i full gång. I dag ska det bli världspremiär.

Stor röd knapp på locket av burk med sladdar.
Elever kopplar en stor röd knapp via en Makey Makey till en dator.

Alla elever har en uppgift. Några hälsar välkommen och delar ut pepparkakor. Andra väntar vid skolans reception för att guida besökare till klassrummet. Två av eleverna kopplar med flinka fingrar ihop en stor röd knapp med en ”Makey Makey” och Majas dator. Knappen ska användas för att publicera den första luckan.

Klassrummet fylls upp av politiker, journalister, lärare, skolledare och elever.

Klockan blir nio och Maja hälsar välkommen, sedan tar eleverna kommandot. En av eleverna drar på sig en tomteluva och hälsar välkommen. Sedan samlas klassen vid knappen. Nedräkningen börjar från 10. När de når 1 trycker alla elever gemensamt på knappen. Applåder och jubel, äntligen är första avsnittet publicerat! Här hittar du lucka nr 1 i julkalendern. 

Elever trycker på stor röd knapp.
Publicering!

Här hittar du årets julkalender: Julkalender 2014 – Alla behövs!
Läs mer om arbetet bakom julkalendern: ”Alla behövs” – En julkalender med värdegrund”.