Vid vägs ände

Byggnadsställningar vid stor vit byggnad.

För ett par veckor sedan sköts en svart tonåring ihjäl av polisen i Ferguson, en förort till St Louis. Händelsen är lika sorglig som den är igenkänd. Veckans film är inspelad i St Louis och den är gjord av två killar som helt enkelt åkte runt i staden och pratade med olika människor om rasism. Filmen gjordes för två år sedan efter det att Trayvon Martin skjutits till döds i Florida.

Nu får vi inte lura oss själva att tro att detta bara händer i USA. Samma skrämmande människosyn finns betydligt närmare. Vi har händelser i Malmö där poliser generaliserar utifrån hudfärg och även om det inte slutat lika katastrofalt som i Ferguson är problemets rot den samma. Vår tid plågas av samma föråldrade människosyn som kolonialmakterna använde för att ursäkta sina övergrepp i ”Den nya Världen”.

Filmen innehåller olika människors syn på problemet och deras tankar om vad som kan göras för att stärka banden mellan människor med olika bakgrund.

Är man intresserad av det som hänt de senaste veckorna, kan man ta del av en 15 minuter lång sammanfattning av händelserna i Ferguson av John Oliver. Han reflekterar dessutom över den verklighet som existerar på många platser i USA. En liten varning för vuxet språk, men personligen vill jag nog säga att en del ord är motiverade utifrån det faktum att andra ord inte räcker till för att beskriva situationen.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.